Papa Francisc în România | Cum titrează marile publicaţii internaţionale vizita Suveranului Pontif în ţara noastră

Papa Francisc va începe vineri o vizită în România, unde va avea o nouă oportunitate de a transmite un mesaj al integrării europene şi unde va aduce un omagiu creştinilor ucişi în perioada dictaturii comuniste, scrie Reuters, în timp ce cotidianul american The New York Times notează că Suveranul Pontif vrea să ”avertizeze” românii despre ”pericolul populismului”.

3630 afișări
Imaginea articolului Papa Francisc în România | Cum titrează marile publicaţii internaţionale vizita Suveranului Pontif în ţara noastră

Papa Francisc în România | Cum titrează marile publicaţii internaţionale vizita Suveranului Pontif în ţara noastră

”Papa va onora martirii români din perioada comunistă”, este titlul dat de Reuters unui articol despre vizita Suveranului Pontif în ţara noastră.

”Unul dintre scopurile vizitei este de a beatifica şapte arhiepiscopi din perioada comunistă (...) care au murit în închisori din cauza condiţiilor grele de încarcerare. Ei au fost declaraţi martiri în acest an (...)”, arată agenţia de ştiri.

The New York Times scrie că centrul Bucureştiului a fost înfrumuseţat pentru vizita Papei Francisc şi precizează că acesta le va vorbi românilor, în discursurile sale din Bucureşti, Iaşi şi Blaj, despre ”pericolul populismului şi despre discriminarea romilor”.

Totodată, Radio Europa Liberă, în ediţia sa online internaţională, titrează astfel: ”Papa va vizita România ca parte a eforturilor de a întări relaţiile dintre Ortodocşi şi Catolici”.

Francisc a declarat că speră ca vizita sa să întărească legăturile dintre comunităţile Catolice şi Ortodoxe din România”, scrie Radio Europa Liberă.

Americani de la Fox News notează că ”Papa vizitează România la 20 de ani, după călătoria istorică a lui Papa Ioan Paul al II-lea”. Site-ul televiziunii americane aminteşte că vizita lui Papa Ioan Paul al II-lea s-a petrecut în 1999 şi a fost prima vizită de stat a unui Suveran Pontif într-o ţară majoritar ortodoxă.

Papa Francisc în România. Detalii despre vizita Suveranului Pontif

Aceasta este cea de-a doua vizită a Suveranului Pontif în Europa de Est în această lună. Papa Francisc va sta trei zile în România, ţară majoritar ortodoxă, în care catolicii reprezintă puţin peste 5% din populaţie.

La începutul lunii mai, Papa a vizitat Bulgaria şi Macedonia de Nord, unde a discutat despre subiecte precum migraţia şi apartenenţa la Uniunea Europeană.

Vizita Papei Francisc vine în contextul în care în România au loc schimbări importante pe plan intern, după ce Liviu Dragnea, unul dintre cei mai puternici politicieni din ţară a fost condamnat pentru corupţie, iar Partidul Social Democrat, aflat la putere, a pierdut alegerile europarlamentare.

La sosirea sa la Bucureşti, Papa va ţine un discurs în faţa reprezentanţilor autorităţilor centrale şi a membrilor corpului diplomatic. Suveranul Pontif a folosit în repetate rânduri astfel de ocazii pentru a promova moralitatea politică şi unitatea europeană.

Vizita Papei Francisc vine la 20 de ani după vizita Papei Ioan Paul al II-lea. Spre deosebire de acesta din urmă, care a vizitat doar capitala ţării, Papa Francisc va vizita Moldova, dar şi Transilvania, provincie istorică unde trăieşte o importantă comunitate maghiară.

Un punct important al vizitei va fi beatificarea a şapte episcopi greco-catolici care au murit în închisoare în perioada comunistă. Ei au fost declaraţi martiri anul acesta şi urmează să fie canonizaţi.

În perioada comunistă, autorităţile au confiscat proprietăţile Bisericii Greco-Catolice şi le-au ordonat membrilor săi să se alăture Bisericii Ortodoxe, întrucât partidul i-ar fi putut controla mai uşor. Cei care au refuzat au fost condamnaţi la închisoare sau la moarte.

Reuters notează că deşi multe dintre aceste proprietăţi nu au fost restituite nici la 30 de ani de la prăbuşirea regimului comunist, relaţia dintre Biserica Ortodoxă Română şi Vatican este una bună, iar Papa Francisc se va întâlni şi se va ruga alături de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici