Păpuşa voodoo cu înfăţişarea lui Sarkozy se poate vinde

Curtea de Apel din Paris a apreciat că păpuşa voodoo care îl înfăţişează pe Nicolas Sarkozy constituie o "atingere la demnitatea" preşedintelui francez, care a depus o plângere pentru încălcarea dreptului său la imagine, dar a autorizat comercializarea condiţionată a acesteia.

36 afișări
Imaginea articolului Păpuşa voodoo cu înfăţişarea lui Sarkozy se poate vinde

Păpuşa voodoo cu înfăţişarea lui Sarkozy se poate vinde

În primă instanţă, la sfârşitul lui octombrie, justiţia franceză a respins cererea lui Nicolas Sarkozy, considerând că un asemenea obiect "se înscrie în limitele autorizate ale libertăţii de expresie şi ale dreptului la umor".

Comercializat începând din 9 octombrie în librării şi pe Internet de compania Tear Prod, "Manualul voodoo, Nicolas Sarkozy" conţine o carte de 56 de pagini vândută la pachet cu o păpuşă din stofă şi un lot de 12 ace.

În afară de o biografie umoristică a lui Sarkozy, manualul propune "un număr mare de vrăji" şi invită cititorul să înfigă ace în păpuşa care îl înfăţişează pe acesta.

În hotărârea sa, Curtea de Apel a decis că "incitarea cititorului la înfigerea acelor furnizate în păpuşa vândută odată cu cartea, acţiune care induce ideea unui rău fizic simbolic, constituie o atingere la demnitatea persoanei lui Sarkozy".

Aceasta subliniază totuşi "că nu există motive pentru interzicerea păpuşii", această măsură "nefiind proporţională şi adecvată".

Curtea de Apel a cerut astfel companiei Tear Prod, care editează cartea, "să aplice o banderolă peste pachetul pus în vânzare cu menţiunea" condamnării.

Această procedură judiciară este cea de-a şasea angajată de Nicolas Sarkozy de la preluarea preşedinţiei franceze. În februarie, preşedintele Sarkozy şi soţia sa, Carla Bruni-Sarkozy, au obţinut o condamnare a companiei aeriene Ryanair, care a utilizat o fotografie a cuplului într-un spot publicitar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici