Paralizia bugetară reprezintă o lovitură dură la adresa credibilităţii SUA, apreciază Hagel

Închiderea administraţiilor americane din cauza lipsei bugetului "pătează" credibilitatea Statelor Unite în faţa aliaţilor lor, care "îşi pun întrebări cu privire la angajamentul" american, a deplâns marţi la Seul secretarul American al Apărării Chuck Hagel.

154 afișări
Imaginea articolului Paralizia bugetară reprezintă o lovitură dură la adresa credibilităţii SUA, apreciază Hagel

Secretarul American al Apărării Chuck Hagel (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Acest lucru pătează în mod semnificativ credibilitatea Statelor Unite în faţa aliaţilor lor", "ne afectează misiunile în lume, îi afectează pe aliaţii noştri, care îşi pun întrebări cu privire la angajamentul nostru", a declarat secretarul pentru presă, imediat după intrarea în şomaj tehnic a statului federal american.

Vizita pe care o efectuează şeful Pentagonului în Coreea de Sud, pe care o va continua în Japonia, vizează să releve angajamentul american în regiune, în contextul în care Seulul a cerut Statelor Unite să păstreze controlul asupra armatei sud-coreene pe timp de război, pe care urmează să îl cedeze sud-coreenilor la sfârşitul lui 2015.

Conservatori sud-coreeni apreciază că acest comandament american constituie cea mai bună garanţie a angajamentului Washingtonului pentru apărarea Coreei de Sud împotriva ameninţărilor Phenianului.

"Suntem în măsură să ne îndeplinim misiunea menţinerii securităţii Statelor Unite, ne vom păstra alianţele şi trupele în Coreea de Sud şi Japonia", a oferit totodată asigurări secretarul american.

Militarii vor continua să fie plătiţi, dar şi aproximativ jumătate dintre angajaţii civili ai Apărării americane, adică aproximativ 400.000 de persoane, a subliniat el, precizând că jurişti de la Pentagon încearcă să stabilească dacă este posibilă o creştere a numărului de civili "scutiţi" de trimiterea în concediu fără plată.

Această paralizie bugetară, prima după 17 ani, provocată de lipsa unui acord între republicanii din camera Reprezentanţilor şi democraţii din Senat, este "complet iresponsabilă", a reafirmat Hagel, un fost senator republican.

"Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple. Mi-aş fi dorit ca membrii Congresului să găsească un nou centru de greutate, axat pe responsabilitate, şi să înceapă să guverneze", a acuzat el.

Decidenţii de la Washington au pierdut din vedere, în opinia sa, "dimensiunea umană" când au trimis în şomaj tehnic sute de mii de funcţionari.

În opinia lui Hagel, Statele Unite au uitat că "esenţa" gestionării afacerilor într-o democraţie constă în "consens şi compromis".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici