Parchetul din Atena a clasat o plângere pentru corupţie în alegerile prezidenţiale

Parchetul din Atena a clasat luni plângerea depusă de către un deputat din opoziţie, care susţine că un apropiat al Guvernului a încercat să-i cumpere votul pentru alegerea preşedintelui ţării, a anunţat o sursă judiciară.

70 afișări
Imaginea articolului Parchetul din Atena a clasat o plângere pentru corupţie în alegerile prezidenţiale

Parchetul din Atena a clasat o plângere pentru corupţie în alegerile prezidenţiale

Acuzaţiile formulate de către Pavlos Haikalis, un membru al partidului suveranist "Grevii Independenţei" sunt imposibil de confirmat, a argumentat procurorul, care a relevat incoerenţe apărute la audierea parlamentarului, a adăugat sursa citată.

Partidul a afirmat vineri că lui Haikalis i s-au oferit între două şi trei milioane de euro în schimbul unui vot pentru candidatul Guvernului, fostul comisar european Stavros Dimas, în alegerea de către Parlament a preşedintelui ţării. Turul doi al alegerilor prezidenţiale este prevăzut marţi.

"Am fost abordat de către un bărbat (...) care joacă un rol activ în viaţa politică a ţării (...). La început, am crezut că este o glumă", a declarat deputatul într-o conferinţă de presă.

Guvernul nu a reuşit să obţină, săptămâna trecută, 200 de voturi pentru candidatul pe care-l susţine. Cei 12 deputaţi din cadrul formaţiunii Grecii Indeendenţi au votat împotrivă. Dacă Dimas nu va fi ales, Parlamentul urmează să fie dizolvat şi vor fi organizate alegeri legislative anticipate. Syriza, un partid radical de stânga, este favorit potrivit sondajelor.

Presupusul corupător ar fi un fost consilier al premierului conservator Antonis Samaras, susţine liderul partidului Grecii Independenţi, Panos Kammenos, care a dat asigurări că faptele au fost înregistrate şi că filmarea a fost predată justiţiei. Însă procurorul a apreciat că aceste înregistrări au fost efectuate în mod "ilegal".

Un al doilea tur de scrutin în Parlament este prevăzut marţi, iar în cazul unui eşec, este prevăzut al treilea tur, pe 29 decembrie, cu o majoritate redusă la 180 de voturi. În cazul incapacităţii Parlamentului de a-l alege pe Dimas, alegeri legislative anticipate urmează să fie organizate la sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie. Alegerile la termen erau prevăzute în iunie 2016.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici