Parisul suspectează o manipulare în cazul morţii jurnalistului Gilles Jacquier

Preşedinţia franceză suspectează o "manipulare" a autorităţilor siriene care le-ar implica în moartea jurnalistului postului de televiziune France 2, Gilles Jacquier, ucis miercuri de un obuz la Homs (centru), afirmă vineri cotidianul Le Figaro.

141 afișări
Imaginea articolului Parisul suspectează o manipulare în cazul morţii jurnalistului Gilles Jacquier

Jurnalist Gilles Jacquier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Citând "o sursă apropiată preşedintelui francez" Nicolas Sarkozy, cotidianul conservator susţine că aceasta a declarat: "înclinăm (să credem că este) o manipulare", subliniind că nu există "dovezi" în acest stadiu.

"Oficialii sirieni sunt singurii care ştiau că un grup de jurnalişti occicentali vitează Homs în ziua respectivă şi în ce cartier de aflau", a explicat această sursă pentru Le Figaro. "Nu putem crede într-un accident nefericit. Dar acesta pică tocmai bine pentru un regim care încearcă să descurajeze jurnaliştii străini şi diabolizează rebeliunea".

Autotităţile siriene au anunţat joi înfiinţarea unei comisii de anchetă privind circumstanţele morţii unui jurnalist francez. Încă de miercuri, preşedintele Sarkozy le-a cerut "să facă lumină în privinţa morţii unui bărbat care îşi făcea doar datoria de a informa".

Gilles Jacquier este primul jurnalist occidental ucis în Siria de la începutul revoltei populare împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în urmă cu zece luni.

El a murit la Homs, epicentrul mişcării de contestare din Siria, în timpul căderii unui obuz peste ungrup de reporteri, aflaţi într-o incursiune autorizată de regim.

Comunitatea inetrnaţională le-a cerut autorităţilor să asigure protecţia jurnaliştilor pe teritoriul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici