Parlamentul din Illinois examinează posibilitatea destituirii guvernatorului

Parlamentul din Illinois a început luni să examineze acuzaţiile de corupţie formulate împotriva guvernatorului statului, suspectat că a vrut să vândă mandatul de senator al lui Barack Obama, pentru a decide cu privire la o eventuală procedură de destituire.

10 afișări
Imaginea articolului Parlamentul din Illinois examinează posibilitatea destituirii guvernatorului

Rod Blagojevich, guvernatorul de Illinois, inculpat pentru corupţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din acest stat, Michael Madigan, a promis că va desfăşura "cât de rapid posibil" examinarea acuzaţiilor care îl vizează pe Rod Blagojevich, inculpat pentru corupţie.

Parlamentarii din Illinois urmau să se reunească într-o sesiune extraordinară la ora locală 22.00 (marţi, 06.00, ora României) pentru a discuta despre eventuala organizare a unor alegeri menite să numească persoana care va ocupa postul de senator de Illinois lăsat vacant de preşedintele ales, pentru ca succesorul său să nu fie desemnat de Blagojevich.

Procedura de destituire ar putea dura mai multe săptămâni, dacă nu chiar luni.

Obama a susţinut organizarea excepţională a unor alegeri, dar şi acest lucru ar putea dura câteva luni şi anumiţi democraţi din acest stat se tem ca mandatul să nu fie ocupat de republicani.

Procurorul general din Illinois, Lisa Madigan, a cerut vineri Curţii Supreme a statului să îl demită pe Blagojevich, care a refuzat să demisioneze.

Obama a indicat că va pune la dispoziţia justiţiei lista contactelor pe care membrii echipei sale le-au avut cu Blagojevich.

El a declarat într-o conferinţă de presă luni că va face publică această listă săptămâna viitoare, "pentru a nu influenţa ancheta în curs".

Dar nu există "nimic în lista care mi-a fost prezentată care să contrazică în vreun fel declaraţiile mele anterioare, conform cărora acest fapt jalnic pe care l-am văzut nu are nici o legătură cu colaboratorii mei", a subliniat el.

Arestat la începutul săptămânii trecute şi eliberat pe cauţiune, guvernatorul de Illinois a fost pus în faţa interceptărilor, autorizate de justiţie, ale unor discuţii referitoare la beneficii pe care intenţiona să le obţină datorită puterii guvernatorului de a numi un senator american atunci când mandatul devine vacant.

Viitorul secretar genelar al Casei Albe, Rahm Emmanuel, reprezentant al statului Illinois, ar fi fost în contact cu guvernatorul în legătură cu acest mandat.

Chicago Tribune şi New York Times au citat la sfârştiul săptămânii trecute surse care afirmau că Emmanuel i-ar fi prezentat guvernatorului numele unor persoane care ar putea fi numite, dar fără a-i oferi ceva în schimb.

Emmanuel s-a ţinut la distanţă de presă după ce acest scandal a izbucnit, dar i-a împărtăşit furia sa unui cameraman de la televiziunea ABC. Acesta a relatat că Emmanuel s-a plâns că a primit ameninţări cu moartea după ce presa naţională a divulgat adresa sa.

Acuzaţiile de corupţie referitoare la Blagojevich sunt multiple. El ar fi refuzat, între altele, să deblocheze fonduri destinate unui spital pentru copii până când nu va primi în schimb fonduri de campanie în valoare de 50.000 de dolari.

Executivul statului "studiază bazele juridice ale unei proceduri de destituie de aproximativ un an", dar nu a considerat "oportună" lansarea acesteia înainte de a primi joi cele 76 de pagini ale actului de acuzare, a explicat Michael Madigan.

"I-am dat termen guvernatorului şase zile pentru a demisiona", a declarat Madigan într-o conferinţă. "El a refuzat să profite de ocazie pentru a-şi prezenta demisia. Cred că este timpul să numim o comisie de anchetă care ar putea duce la destituirea sa".

Madigan a mai insistat asupra necesităţii de a "nu se grăbi pentru a judeca" şi de a se asigura că drepturile guvernatorului sunt respectate, în cadrul a ceea ce ar putea fi un proces în faţa membrilor Senatului statului.

Citeşte şi:

Guvernatorul statului Illinois, arestat pentru corupţie

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici