Parlamentul European adoptă o nouă rezoluţie. Instituţia recunoaşte Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean

  • Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care recunoaşte Holodomor, foametea provocat ordonată de autorităţile sovietice în 1932-1933, drept genocid împotriva poporului ucrainean.
  • Ucraina a luptat pentru ca Holodomor să fie recunoscut ca act de genocid la nivel internaţional.
  • Până în prezent, 20 de ţări au recunoscut Holodomor ca atare, inclusiv Republica Cehă, România, Irlanda, Moldova şi Germania.
1141 afișări
Imaginea articolului Parlamentul European adoptă o nouă rezoluţie. Instituţia recunoaşte Holodomorul drept genocid împotriva poporului ucrainean
Membrii Parlamentului European „condamnă cu fermitate aceste acte, care au dus la moartea a milioane de ucraineni, şi fac apel la toate ţările şi organizaţiile care nu au făcut încă acest lucru să urmeze exemplul şi să recunoască acest lucru ca genocid”, se arată în rezoluţie.
 
Documentul a fost aprobat cu 507 voturi pentru, în timp ce 12 deputaţi au fost împotrivă, iar 17 s-au abţinut.
 
Parlamentul European a îndemnat Rusia, în calitate de principal succesor al Uniunii Sovietice, să îşi ceară scuze pentru Holodomor şi alte crime comise de regimul totalitar sovietic.
 
Glorificarea regimului sovietic şi renaşterea cultului dictatorului Iosif Stalin „au dus la o Rusie de astăzi care sponsorizează terorismul”, au declarat parlamentarii.
 
Rezoluţia acuză actuala conducere de la Kremlin „încalcă suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, căutând să şteargă Ucraina ca stat naţional şi distrugând identitatea şi cultura poporului său”.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici