Parlamentul Franţei solicită UE să adauge Grupul Wagner pe lista de entităţi teroriste

Adunarea Naţională a Franţei a votat marţi pentru a desemna grupul paramilitar rus Wagner ca entitate teroristă.

183 afișări
Imaginea articolului Parlamentul Franţei solicită UE să adauge Grupul Wagner pe lista de entităţi teroriste

Toţi parlamentarii prezenţi în Adunarea Naţională, 331 în total, au votat în favoarea rezoluţiei, care nu este obligatorie. Rezoluţia solicită Uniunii Europene să înregistreze Wagner pe lista UE a grupurilor teroriste.

"Această rezoluţie şi domeniul său de aplicare la nivel european vizează ... consolidarea instrumentelor juridice împotriva grupului Wagner. Adăugarea acestuia pe lista UE ar afecta toate părţile interesate, băncile, care fac posibilă activitatea sa", a declarat Benjamin Haddad, un deputat aparţinând partidului Renaissance al lui Emmanuel Macron şi unul dintre autorii textului. Rezoluţia nu este obligatorie, dar transmite "un mesaj politic şi simbolic", a spus Haddad.

"Nu sunt doar mercenari, există o voinţă de a masacra civili pentru câştiguri politice... pentru a destabiliza instituţiile", a declarat Haddad pentru POLITICO înainte de vot.

Grupul de mercenari ruşi s-a confruntat deja cu mai multe runde de sancţiuni din partea Uniunii Europene. În aprilie 2022, UE l-a pus pe şeful Wagner, Evgheni Prigojin, pe o listă de persoane sancţionate în contextul războiului din Ucraina, iar în aprilie anul acesta Grupul Wagner a fost adăugat pe o altă listă de entităţi sancţionate din cauza "participării active la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei".

Franţa a fost supusă la presiuni din partea grupului Wagner în Africa, unde influenţa Parisului este în scădere. În ianuarie, ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, a declarat că grupul Wagner "a făcut din Franţa inamicul său numărul unu în Africa" şi că vizează interesele franceze.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici