Parlamentul luxemburghez cere Guvernului Xavier Bettel să recunoască statul Palestina

Parlamentul luxemburghez a votat miercuri o moţiune care cere Guvernului Xavier Bettel să recunoască "oficial" statul Palestina, urmând exemplul Parlamentelor francez, spaniol, irlandez şi portughez.

169 afișări
Imaginea articolului Parlamentul luxemburghez cere Guvernului Xavier Bettel să recunoască statul Palestina

Parlamentul luxemburghez cere Guvernului Xavier Bettel să recunoască statul Palestina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Moţiunea invită guvernul să "recunoască oficial statul Palestina în frontierele din 1967, modificate doar prin acordul celor două părţi, în momentul pe care îl va considera cel mai oportun". Moţiunea a fost adoptată de cele trei partide ale majorităţii - Liberal, Socialist şi Verzii - şi cu voturile a doi deputaţi ai extremei stângi.

În cursul dezbaterilor, Jean Asselborn, ministrul socialist de Externe, a salutat această iniţiativă.

Partidul Creştin-Social s-a abţinut, în timp ce trei deputaţi ai dreptei populiste, ADR, au votat împotriva textului, propus de deputatul socialist Marc Angel, care prezidează Comisia parlamentară de Externe.

Între altele, moţiunea cere Guvernului luxemburghez să "contribuie la eforturile UE pentru susţinerea procesului de pace în vederea unei soluţii definive şi globale care respectă aspiraţiile legitime de pace, securitate şi prosperitate pentru cele două popoare".

"Prin acest vot, Camera Deputaţilor urmează exemplul Parlamentelor francez, britanic sau irlandez care, la rândul lor, şi-au invitat propriile guverne să recunoască un stat palestinian", subliniază un comunicat al Parlamentului luxemburghez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici