Moment ISTORIC. Parlamentul macedonean aprobă schimbarea numelui ţării

Parlamentul macedonean a votat vineri seară în favoarea schimbării numelui ţării, lansând o procedură de modificare a Constituţiei, relatează DPA.

1893 afișări
Imaginea articolului Moment ISTORIC. Parlamentul macedonean aprobă schimbarea numelui ţării

Parlamentul macedonean aprobă schimbarea numelui ţării

Toţi cei 80 de parlamentari prezenţi au votat pentru schimbarea numelui ţării în Republica Macedonia de Nord, atingând pragul de două treimi dintr-un total de 120 de parlamentari necesar pentru iniţierea oricărei modificări ale Constituţiei.

Mai mulţi reprezentanţi ai opoziţiei naţionaliste au rupt rândurile şi au votat pentru iniţiativă. Restul au boicotat votul.

Această mişcare ar putea să deschidă drumul Macedoniei pentru a adera la NATO şi la Uniunea Europeană, blocată de mult timp de Grecia, care susţinea că denumirea de "Macedonia" presupune anumite pretenţii teritoriale asupra unei provincii greceşti cu acelaşi nume, transmite Reuters.

Cele două ţări au ajuns la un acord cu privire la schimbarea numelui în luna iunie.

Procedura de completare a modificărilor constituţionale este lungă şi necesită mai multe runde de vot, vineri fiind doar prima etapă. Procedura trebuie finalizată până în luna ianuarie cel târziu.

Odată ce Macedonia va schimba în mod oficial Constituţia, Parlamentul grec va trebui să voteze de asemenea acordul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici