Parlamentul polonez face un pas spre liberalizarea legilor privind avortul

Parlamentul polonez a trimis patru proiecte de lege privind liberalizarea legilor privind avortul la o comisie specială bipartizană pentru a fi examinate, conform rezultatelor votului, un semn de cooperare între partidele din coaliţia de guvernare, în ciuda diviziunilor profunde în această privinţă.

135 afișări
Imaginea articolului Parlamentul polonez face un pas spre liberalizarea legilor privind avortul

„Am promis să nu ne mai certăm şi ne-am ţinut de cuvânt ... Am făcut-o din respect pentru democraţie şi din grijă pentru durabilitatea coaliţiei. Acum lăsăm soarta acestor proiecte de lege în mâinile membrilor comisiei”, a scris preşedintele parlamentului, Szymon Holownia, pe X după votul de vineri.

Drepturile femeilor ocupă un loc important pe ordinea de zi în Polonia, care, sub guvernul naţionalist anterior, a introdus o interdicţie aproape totală a avortului în 2021, încorporând în lege valorile sociale conservatoare în timpul celor opt ani de guvernare.

De când a câştigat alegerile în octombrie, coaliţia largă a premierului Donald Tusk, care cuprinde stânga şi dreapta moderată, a restabilit finanţarea publică pentru fertilizarea in vitro şi a votat pentru modificarea normelor privind accesul la contracepţia de urgenţă, scrie Reuters.

Cu toate acestea, problema avortului continuă să divizeze, ceea ce a determinat cele trei partide din coaliţie să prezinte patru proiecte de lege pe această temă: două care permit întreruperile de sarcină fără restricţii până la 12 săptămâni de sarcină şi unul care nu mai penalizează această procedură.

Cel de-al patrulea proiect de lege, propus de partidul creştin-democrat Third Way al lui Holownia, reinstaurează dreptul la avort în caz de anomalii fetale, revenind la situaţia de dinainte ca o hotărâre a Curţii Constituţionale din 2020 să interzică astfel de proceduri.

Conform legislaţiei în vigoare, avortul este legal doar în caz de viol, incest sau în cazul unui pericol pentru sănătatea sau viaţa femeii.

Cele patru proiecte de lege vor fi acum dezbătute de comisia parlamentară specială. Nu este clar cât timp ar putea dura lucrările, dar unii legislatori au sugerat că ar putea dura până la alegerea unui nou preşedinte, anul viitor.

Este de aşteptat ca actualul preşedinte Andrzej Duda, un aliat conservator al fostului partid de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), să se opună prin veto oricărei modificări a legislaţiei privind avortul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici