Parlamentul rus a adoptat legea controversată împotriva manifestanţilor

Consiliul Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) a aprobat miercuri, la câteva ore după Duma de Stat (Camera inferioară), o lege controversată care prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii acţiunilor de protest ce încalcă legislaţia privind manifestaţiile.

250 afișări
Imaginea articolului Parlamentul rus a adoptat legea controversată împotriva manifestanţilor

Duma rusă a adoptat legea controversată împotriva manifestanţilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Camera superioară a aprobat această lege cu 132 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Anterior, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, 239 de deputaţi ai Dumei au votat în favoarea proiectului de lege în cea de-a doua lectură şi 207 împotrivă. Un parlamentar s-a abţinut de la vot.

Cea de-a treia şi ultima lectură a avut loc imediat după aceea, iar legea a fost adoptată cu 241 de voturi pentru şi 147 împotrivă.

Aceasta mai trebuie promulgată acum de preşedintele rus, Vladimir Putin.

Preşedintele Consiliului consultativ pentru drepturile omului de pe lângă şeful statului rus, Mihail Fedotov, îi scrisese miercuri dimineaţă o scrisoare preşedintei Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, cerându-i să respingă proiectul.

Potrivit acestuia, Consiliul pentru drepturile omului îi va cere direct preşedintelui rus Vladimir Putin să nu promulge această lege.

Acest text, propus de partidul aflat la putere Rusia Unită, prevede amenzi considerabile pentru participanţii şi organizatorii mitingurilor neautorizate sau în caz de tulburare a liniştii publice în cadrul manifestaţiilor autorizate.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, textul prevede amenzi de până la 300.000 de ruble (7.300 de euro) pentru persoanele fizice, până la 600.000 de ruble (14.500 de euro) pentru responsabilii oficiali şi până la un milion de ruble (peste 25.000 de euro) pentru persoanele juridice.

Opoziţia parlamentară a denunţat acest proiect, considerându-l o încălcare flagrantă a Constituţiei ruse.

Textul a început să fie examinat de la ora 8.30 GMT (11.30, ora României), iar dezbaterile au durat peste 11 ore.

De fapt, conştienţi că nu pot împiedica adoptarea legii din cauza majorităţii de care dispune Rusia Unită, partidele Rusia Dreaptă şi comunist au decis să procedeze la o obstrucţie parlamentară, străduindu-se toată ziua să încetinească la maximum examinarea legii.

Sute de amendamente au fost depuse în acest scop, iar partidele au insistat să fie examinate pe rând, a explicat deputatul Rusiei Drepte Ghenadi Gudkov.

Scopul principal era "să împiedicăm adoptarea acestei legi înainte de 12 iunie, înainte de marşul milioanelor", următorul miting de amploare al opoziţiei, au explicat deputaţi ai Rusiei Drepte, citaţi de agenţia oficială Itar-Tass.

Organizaţia Human Rights Watch a criticat luni acest proiect de lege, apreciind că măsurile "ar limita serios dreptul la mitinguri paşnice".

Aproximativ 20 de opozanţi ruşi au fost reţinuţi marţi dimineaţa în faţa Dumei, în timp ce manifestau împotriva acestui proiect de lege.

Un grup independent care monitorizează numărul arestărilor, Ovdinfo.org, a precizat la rândul său că poliţia a arestat aproape 70 de persoane.

Victoria cu aproape 50 la sută din voturi a Rusiei Unite la alegerile din decembrie, obţinută prin fraude masive potrivit opoziţiei şi observatorilor, a declanşat un val de proteste în ultimele luni faţă de regimul lui Vladimir Putin, reales la preşedinţie în martie.

La 6 mai, cu o zi înainte de învestitura sa la Kremlin, sute de manifestanţi au fost reţinuţi în urma confruntărilor cu poliţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici