Parlamentul ucrainean îşi reia activitatea sfidând preşedintele

Parlamentarii care îl susţin pe premierul ucrainean Viktor Ianukovici au convocat, marţi, o sesiune parlamentară a cărei legitimitate este pusă sub semnul întrebării, pe fondul unei campanii electorale deja tensionate, relatează Financial Times în ediţia electronică.

1 afișare
Imaginea articolului Parlamentul ucrainean îşi reia activitatea sfidând preşedintele

Parlamentul ucrainean îşi reia activitatea sfidând preşedintele

Acest act de sfidare ar putea genera nemulţumirea lui Viktor Iuşcenko, preşedintele prooccidental al Ucrainei, care a dizolvat Parlamentul în primăvară, deschizând calea alegerilor anticipate, comentează publicaţia citată.

Un grup de 269 de parlamentari care susţin coaliţia de guvernământ a premierului Ianukovici s-a reunit, marţi, în Parlamentul de la Kiev. Aceştia au adoptat două legi, l-au acuzat pe preşedinte că a dizolvat ilegal Parlamentul şi au dat asigurări că vor continua activităţile până la alegerile din 30 septembrie.

Legislaţia ucraineană nu specifică în mod clar dacă Parlamentul ar trebui să îşi înceteze activitatea imediat după dizolvarea sa sau să o continue până la alegerea unor noi membri.

Analiştii politici ucraineni consideră că reluarea activităţii parlamentare permite susţinătorilor premierului Ianukovici să câştige capital electoral, dar ar putea complica pregătirile pentru alegerile din 30 septembrie.

"Ceea ce motivează acest gest este teama de a pierde puterea. Orice decizie luată de acest Parlament este nelegitimă", a declarat preşedintele, subliniind că alegerile vor avea loc potrivit calendarului stabilit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici