Participarea la înmormântarea lui Mandela, "strict rezervată familiei", anunţă Guvernul sud-african

Participarea la înmormântarea fostului preşedinte sud-african Nelson Mandela duminică, în cavoul familiei, la Qunu (sud), va fi "în mod strict rezervată familiei", după ceremonia oficială, a anunţat vineri Guvernul.

153 afișări
Imaginea articolului Participarea la înmormântarea lui Mandela, "strict rezervată familiei", anunţă Guvernul sud-african

Graca Machel, văduva lui Nelson Mandela (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

"Familia doreşte ca înmormântarea să aibă loc în familie, nu doreşte să fie televizată, nu vrea ca oamenii să vadă introducerea în mormânt", a declarat pentru AFP Phumla Williams, o purtătoare de cuvânt a Guvernului.

Eroul luptei împotriva apartheidului şi primul preşedinte de culoare al Africii de Sud, decedat pe 5 decembrie la vârsta de 95 de ani, şi-a exprimat dorinţa să fie înmormântat lângă mama sa şi cei trei copii ai săi, la o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri sud de Johannesburg.

Corpul, care este expus de miercuri la sediul preşedinţiei, la Pretoria, va fi transportat cu avionul sâmbătă dimineata către acest mic sat din provincia Eastern Cape.

O ceremonie va avea loc între orele 6.00-7.30 GMT (8.00-9.30, ora României) la Baza aeriană militară Waterkloof, lângă Pretoria. "Armata va preda corpul partidului aflat la putere", Congresul Naţional African (ANC), partidul lui Mandela, a declarat Williams.

"În cazul în care condiţiile meteorologice o vor permite", avionul ar urma să aterizeze către prânz pe micul aeroport Mthatha, cel mai apropiat de Qunu, dar care nu este echipat pentru situaţii de lipsă de vizibilitate. Altfel, va ateriza la East London, un oraş mai mare.

La sosirea la Qunu, publicul este invitat să formeze o "gardă de onoare" pentru sicriu şi cortegiul funebru, potrivit purtătoarei de cuvânt.

Duminică va avea loc altă ceremonie, între orele 6.00-8.00 GMT (8.00-10.00, ora României), pe proprietatea lui Nelson Mandela, care şi-a construit o casă la Qunu după ce a fost eliberat, în 1990, în urma celor 27 de ani detenţie în închisorile regimului rasist.

La această ceremonie vor fi prezente aproximnativ 5.000 de persoane, inclusiv demnitari străini ca prinţul Charles al Angliei, iar aceasta va transmisă în direct la televiziune.

Însă, "începând de la ora 10.00, va începe înmormântarea propriu-zisă. Numai familia va putea asista şi câteva personalităţi", a subliniat Williams. "Presa şi invitaţii nu vor putea să participe" la această ceremonie.

În opinia purtătoarei de cuvânt, aproximativ 3.000 de jurnalişti erau prezenţi la Qunu joi seara.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici