Partidul de guvernământ din Coreea de Sud îi cere preşedintelui Park să demisioneze în luna aprilie

Partidul de guvernământ din Coreea de Sud a transmis un ultimatum preşedintelui Park Geun-Hye, prin care îi cere să demisioneze din funcţie în luna aprilie 2017, altfel riscă să fie destituită, informează site-ul postului de televizune France 24.

183 afișări
Imaginea articolului Partidul de guvernământ din Coreea de Sud îi cere preşedintelui Park să demisioneze în luna aprilie

Partidul de guvernământ din Coreea de Sud îi cere preşedintelui Park să demisioneze în luna aprilie (Imagine: AFP/ Mediafax Arhiva Foto)

În cursul acestei săptămâni, Park şi-a exprimat disponibilitatea de a demisiona, ca urmare a presiunilor în legătură cu un uriaş scandal de trafic de influenţă care a provocat ample proteste de stradă.

Cei 128 de parlamentari ai partidului de guvernământ Saenuri au votat în unanimitate în favoarea ultimatumului adresat lui Park şi au cerut organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate în luna iunie, cu şase luni înainte de data programată.

"Dacă preşedintele este de acord să demisioneze pe 30 aprilie, atunci nu este nevoie să mergem mai departe cu procedura de demitere", a declarat un lider al Saenuri.

"Voi lăsa la latitudinea Parlamentului tot ceea ce ţine de viitorul meu şi în special de reducerea duratei mandatului meu", a anunţat marţi Park Geun-Hye într-un discurs televizat.

Choi Soon-Sil, o apropiată a preşedintelui Park Peun-Hye, este acuzată că s-ar fi folosit de prietenia cu Park pentru a interveni în politică şi pentru a solicita donaţii de la diverse companii. A fost arestată pe data de 3 noiembrie, fiind pusă sub acuzare pentru fraudă şi abuz de putere. În ultimele săptămâni din ce în ce mai multe persoane au făcut apel la demisia sa.

Principala formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat, a respins oferta lui Park, catalogând această iniţiativă drept o stratagemă de a evita procedura de destituire şi cere să fie demisă până la finalul lunii ianuarie.

Sâmbătă, sute de mii de sud-coreeni s-au adunat pentru cel de-al cincilea weekend consecutiv pentru a cere demisia lui Park. Organizatorii au spus că la protest au participat în total 1,5 milioane de persoane, în timp ce poliţia a estimat un număr de 260.000 de manifestanţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici