Partidul fostului cancelar Angela Merkel are un nou lider. Friedrich Merz va conduce partidul aflat acum în opoziţie

Friedrich Merz a fost ales, vineri, în funcţia de preşedinte al Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, în cadrul unui scrutin intern al cărui rezultat va fi validat formal în ianuarie.

460 afișări
Imaginea articolului Partidul fostului cancelar Angela Merkel are un nou lider. Friedrich Merz va conduce partidul aflat acum în opoziţie

Partidul fostului cancelar Angelei Merkel are un nou lider. Friedrich Merz a fost ales lider al CDU

Peste 66% dintre cei 400.000 de membri ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta) au participat la scrutinul intern, organizat în contextul crizei cu care se confruntă formaţiunea fostului cancelar Angela Merkel.

Friedrich Merz, fost lider al grupului CDU din Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei, a primit 62,1% din voturile exprimate online sau prin poştă, a anunţat vineri Paul Ziemiak, secretarul general al partidului. Norbert Röttgen s-a clasat pe locul al doilea, cu 25,8% din voturi, iar Helge Braun pe locul al treilea, cu 12,1%, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Friedrich Merz a mulţumit pentru încrederea acordată şi a anunţat că va încerca să reprezinte "pe larg" interesele membrilor Uniunii Creştin-Democrate şi să "consolideze într-o anumită măsură" lista politicienilor din conducere.

"Este un rezultat impresionant şi extraordinar pentru un partid viu, care vrea să se reconfigureze", a afirmat Friedrich Merz.

Rezultatul scrutinului intern de acum urmează să fie confirmat oficial la Congresul Uniunii Creştin-Democrate, programat pe 21-22 ianuarie 2022.

Premierul landului Bavaria, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), filiala bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a salutat alegerea lui Friedrich Merz. "Cred că este un semnal important de înnoire a forţei partidului. Este şi un nou semnal de cooperare între CDU şi CSU", a afirmat Markus Söder.

Friedrich Merz a cerut în repetate rânduri schimbarea liniei politice a CDU. Formaţiunea politică se află în criză profundă, după ce Guvernul Angela Merkel a condus Germania timp de 16 ani. Annegret Kramp-Karrenbauer şi Armin Laschet au condus Uniunea Creştin-Democrată în ultimii doi ani, iar formaţiunea a pierdut guvernarea întrucât s-a situat pe locul al doilea, după Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), în scrutinul parlamentar din septembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici