Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu câştigă alegerile parlamentare din Israel

Partidul Likud al premierului israelian Benjamin Netanyahu a câştigat 30 de mandate în urma alegerilor parlamentare de marţi, clasându-se pe primul loc, la o diferenţă de şase mandate de Uniunea Sionistă, arată rezultatele după numărarea a 99 la sută din voturi, relatează Haaretz, în ediţia online.

740 afișări
Imaginea articolului Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu câştigă alegerile parlamentare din Israel

Partidul Likud al lui Benjamin Netanyahu câştigă alegerile parlamentare din Israel (Imagine: Mediafax Foto / AP)

Lista Arabă Comună s-a clasat pe locul al treilea cu 14 mandate, urmată de formaţiunea laică de centru Yesh Atid cu 11 din totalul de 120 ale Parlamentului israelian (Knesset). Partidul de centru Kulanu a obţinut zece locuri în Parlament, partidul religios de dreapta Bayit Yehudi (Căminul Evreiesc) opt, Shas (ultrareligios) a câştigat şapte mandate, formaţiunea Iudaismul Unit al Torei şase, Yisrael Beiteinu şase mandate şi partidul ecologist Meretz patru.

Cu cele 30 de locuri obţinute din totalul de 120 ale Parlamentului, Likud se află în poziţia de a construi cu uşurinţă o coaliţie guvernamentală cu aliaţii săi de dreapta şi cei religioşi, afirmă Associated Press.

Alegerile au fost văzute ca un referendum în privinţa lui Netanyahu, care a guvernat ţara în ultimii şase ani. Sondajele de opinie recente arătau că el se află în dificultate, favorit fiind considerat liderul Uniunii Sioniste, Issac Herzog.

Sondajele efectuate la ieşirea de la urne arătau o luptă strânsă, dar pe măsură ce au început să vină rezultatele, Likud a început să se distanţeze. Chiar înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, Netanyahu a revendicat victoria şi a promis să formeze rapid un nou Guvern. "În pofida probabilităţii mici, am obţinut o victorie mare pentru Likud", le-a spus Netanyahu susţinătorilor săi în noaptea alegerilor. "Sunt mândru de poporul Israelului, care în momentul adevărului a ştiut să distingă între ce este important şi ce este periferic şi să insiste pe ce este important", a adăugat el.

Liderul opoziţiei israeliene, Isaac Herzog, care conduce partidul de centru-stânga Uniunea Sionistă, şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că l-a sunat miercuri pe premierul Benjamin Netanyahu pentru a-l felicita.

Vorbind în faţa reporterilor reuniţi în faţa casei sale din Tel Aviv, Herzog a declarat că Israelul are nevoie acum "de o altă voce, o voce care să ofere o alternativă şi o voce care să-i spună adevărul".

Netanyahu şi-a concentrat campania pe probleme de securitate, în timp ce opozanţii săi au promis să abordeze costurile de trai foarte ridicate şi l-au acuzat că s-a îndepărtat de viaţa oamenilor de rând.

Victoria lui Netanyahu generează temeri privind perturbarea eforturilor de pace în Orientul Mijlociu şi ar putea spori tensiunile cu Statele Unite, în condiţiile în care premierul israelian are deja o relaţie destul de tensionată cu preşedintele Barack Obama.

În ultimele zile ale campaniei, Netanyahu a abordat o poziţie de extremă dreapta, afirmând că se opune creării unui stat palestinian, un obiectiv politic cheie al Casei Albe şi al comunităţii internaţionale. El a promis să extindă construcţiile în zonele evreieşti de la est de Ierusalim, sectorul din oraş pe care palestinienii îl vor drept capitală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici