Partidul naţionalist Sinn Fein solicită să facă parte din viitorul Guvern de la Dublin

Partidul naţionalist irlandez Sinn Fein a solicitat duminică să fie inclus în noul Guvern irlandez, în condiţiile în care rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare de sâmbătă indică o posibilă victorie a acestei formaţiuni, informează Reuters.

389 afișări
Imaginea articolului Partidul naţionalist Sinn Fein solicită să facă parte din viitorul Guvern de la Dublin

Partidul naţionalist Sinn Fein solicită să facă parte din viitorul Guvern de la Dublin

La aflarea rezultatelor parţiale, liderul partidului, Mary Lou McDonald, a declarat că rezultatul obţinut de Sinn Fein reprezintă „o revoluţie”.

Fosta aripă politică a Armatei Republicane Irlandeze (IRA), care în prezent este principalul partid de stânga din Irlanda, a obţinut 24% din voturi, un procentaj aproape dublu faţă de cel obţinut la alegerile parlamentare anterioare, din 2016.

Acest rezultat plasează Sinn Fein înaintea partidului premierului Leo Varadkar, Fine Gael, dar şi a formaţiunii de centru-dreapta Fianna Fail. Cu toate acestea, Sinn Fein ar urma să aibă mai puţini parlamentari decât celelalte două formaţiuni, întrucât a avut mai puţini candidaţi decât acestea, motiv pentru care ar putea avea cel mult un rol simbolic în viitorul executiv.

„Aceste alegeri sunt cu siguranţă istorice (...) şi schimbă forma şi modelul politicii irlandeze. Acesta este doar începutul”, a declarat McDonald în faţa susţinătorilor partidului său. Ea a adăugat că Sinn Fein va discuta cu toate partidele în legătură cu formarea noului Guvern şi le-a recomandat celorlalte formaţiuni politice din ţară să facă acelaşi lucru.

„Nu accept excluderea sau discuţii despre excluderea partidului nostru (de la guvernare, n.red.), un partid care acum reprezintă un sfert din electorat, consider că ar fi nedemocratic”, a adăugat ea.

Fine Gael şi Fianna Fail au exclus, înaintea scrutinului de sâmbătă, orice posibilitate de formare a unei coaliţii cu Sinn Fein.

Cu toate că Varadkar a reafirmat poziţia formaţiunii sale, liderul Fianna Fail, Micheal Martin, a refuzat să spună clar că respinge o coaliţie cu Sinn Fein, declarând doar că există incompatibilităţi semnificative între partidul său şi Sinn Fein. „Politicile şi principiile noastre nu s-au schimbat peste noapte. Dar este important ca ţara să fie pusă pe primul loc”, a spus acesta.

Leo Varadkar a anunţat că va negocia cu toate partidele, cu excepţia Sinn Fein, cu privire la formarea unui nou Guvern.

Rezultatele finale ale alegerilor de sâmbătă vor fi cunoscute cel mai devreme luni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici