Partidul Socialist ungar boicotează prin absenţă votul asupra modificării noii Constituţii ungare

Partidul Socialist ungar MSZP, principala forţă de opoziţie, a anunţat că nu va participa la şedinţa Parlamentului de luni, pentru a protesta faţă de cea de-a patra modificare a noii Constituţii.

123 afișări
Imaginea articolului Partidul Socialist ungar boicotează prin absenţă votul asupra modificării noii Constituţii ungare

Partidul Socialist ungar boicotează prin absenţă votul asupra modificării noii Constituţii ungare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"MSZP va boicota şedinţa de luni a Parlamentului, pentru a protesta împotriva celei de-a patra modificări a legii fundamentale", a declarat preşedintele partidului, Attila Mesterhazy.

"Chiar şi aparenţa constituţionalităţii este anulată, dacă majoritatea adoptă modificările planificate", a precizat Mesterhazy.

Deputaţii socialişti au lăsat pe pupitrul lor din Parlament o foaie albă pe care este imprimat un mare semn de exclamare.

Prim modificările aduse noii Constituţii, guvernul doreşte să "se răzbune pe judecătorii Curţii Constituţionale, pe studenţi şi pe opoziţie totodată, aşadar pe toţi cei care nu s-au comportat cum a vrut guvernul", a adăugat el.

MSZP, care numără 47 de deputaţi în parlament, a decis să boicoteze sesiunea de luni, deoarece partidul nu are alte mijloace de a-şi exprima nemulţumirea, a explicat el.

Partidul conservator Fidesz are majoritate de două treimi în Parlament.

Sâmbătă, mii de ungari au protestat, la apelul organizaţiilor non-guvernamentale, împotriva noilor modificări aduse Constituţiei ungare, pe care o consideră opusă libertăţilor individuale. Amendamentul limitează mai ales puterile Curţii Constituţionale.

Vineri, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, i-a telefonat premierului Viktor Orban, pentru a-i exprima îngrijorările legate de modificările care sunt în opoziţie cu principiile statului de drept.

"Aceste modificări cer un studiu politic aprofundat şi mai multă reflectare, deoarece pun în pericol independenţa instituţiilor şi sistemul de control şi echilibru, care caracterizează un guvern democratic", a explicat Victoria Nuland, purtător de cuvânt al diplomaţiei americane.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, a cerut Budapestei să respingă decizia.

Votul este prevăzut pentru luni după-amiază.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici