Pas important pentru „detensionarea” Strâmtorii Hormuz: Şapte membri ai echipajului petrolierului britanic sechestrat în iulie, vor fi eliberaţi

Iranul a decis eliberarea a şapte membri ai echipajului petrolierului britanic Stena Impero, sechestrat în luna iulie în Strâmtoarea Hormuz pentru presupusa încălcare a legislaţiei de navigare, relatează Reuters şi BBC.

256 afișări
Imaginea articolului Pas important pentru „detensionarea” Strâmtorii Hormuz: Şapte membri ai echipajului petrolierului britanic sechestrat în iulie, vor fi eliberaţi

Iranul va elibera şapte membri ai echipajului petrolierului britanic sechestrat

Cei şapte membri ai echipajului, printre care se numără şi cetăţeni indieni, lituanieni şi ruşi, vor fi lăsaţi să părăsească petrolierul şi vor putea părăsi în curând Iranul, a anunţat Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran.

La bordul petrolierului se afla un echipaj format din 23 de persoane.

„Nu avem nicio problemă cu echipajul sau căpitanul, problema este încălcarea legislaţiei, comisă de petrolier”, a declarat Mousavi.

Petrolierul Stena Impero a fost sechestrat de către Gardienii Revoluţiei din Iran în data de 19 iulie, la două săptămâni după ce Marea Britanie a ordonat sechestrarea unui petrolier iranian în Gibraltar. Petrolierul iranian Grace 1, redenumit ulterior Adrian Darya 1, a fost eliberat în data de 15 august.

Sechestrarea petrolierului a intensificat tensiunile dintre Teheran şi ţările occidentale.

Nava britanică Stena Impero a fost oprită de Gardienii Revoluţiei pentru "nerespectarea codului maritim internaţional, la solicitarea Autorităţii portuare şi maritime din provincia Hormuzgan". Marea Britanie şi Statele Unite au condamnat vehement capturarea petrolierului britanic.

Marea Britanie a anunţat trimiterea de nave militare în zona Golfului Persic, pentru escortarea tuturor vaselor sub pavilion britanic, în contextul tensiunilor cu Iranul, care a capturat un petrolier britanic ca reacţie la o măsură similară adoptată de Londra. Marea Britanie a anunţat că va încerca să creeze o misiune europeană de protecţie maritimă pentru a asigura tranzitul navelor prin Golful Persic.

Rusia şi Iranul au anunţat săptămâna trecută semnarea unui protocol de cooperare militară care include posibilitatea efectuării de exerciţii navale comune în Strâmtoarea Hormuz, în contextul tensiunilor cu Statele Unite şi Marea Britanie.

Incidentele maritime au intervenit într-un moment sensibil, amplificând criza dintre Iran şi Occident pe tema Acordului nuclear din 2015, contestat vehement de Administraţia Donald Trump.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici