Paşapoartele kosovare, valabile în România doar pentru dovedirea identităţii

România nu recunoaşte niciun document sau act emis de autorităţile din Kosovo, a informat, luni, MAE, la solicitarea MEDIAFAX, adăugând însă că autorităţile române pot recunoaşte anumite efecte juridice ale actelor emise de autorităţile kosovare, inclusiv asigurarea dreptului la circulaţie.

1157 afișări
Imaginea articolului Paşapoartele kosovare, valabile în România doar pentru dovedirea identităţii

Paşapoartele kosovare, valabile în România doar pentru dovedirea identităţii (Imagine: New Kosova Report)

"Dată fiind poziţia României de nerecunoaştere a «statului Kosovo», România nu recunoaşte niciun document sau act emis de autorităţile de la Priştina, implicit nici «paşapoartele» emise de autorităţile din provincia Kosovo", a precizat, luni, MAE. Potrivit sursei citate, singurele documente valabile de călătorie care pot fi recunoscute de România în acest caz sunt paşapoartele emise de autorităţile sârbe şi titlurile de călătorie emise de UNMIK.

Totuşi, potrivit MAE, "autorităţile române pot recunoaşte, în baza practicii internaţionale, anumite efecte juridice actelor emise de autorităţile din Kosovo, inclusiv asigurarea dreptului la circulaţie pentru locuitorii provinciei, chiar dacă aceştia prezintă paşapoarte emise de autorităţile locale, fără ca acest lucru să echivaleze cu recunoaşterea statalităţii Kosovo".

MAE precizează, referitor la titlurile de călătorie emise de autorităţile din Kosovo, că acestea sunt valabile "pentru scopul strict de a dovedi identitatea titularului, autorităţile române urmând să nu recurgă la niciun act care ar implica recunoaşterea suveranităţii Kosovo prin legitimarea autorităţilor care emit astfel de documente, cum ar fi, spre exemplu aplicarea în paşaport a vizei de intrare în România sau a ştampilei de intrare/ieşire de pe teritoriul român".

"Concret, în cazul în care o persoană prezintă, în vederea obţinerii unei vize de intrare în România, un paşaport emis de autorităţile din Kosovo, viza va fi aplicată pe o foaie separată de titlul de călătorie, care se va ataşa acestuia. În acest mod se evită recunoaşterea suveranităţii Kosovo prin legitimarea autorităţilor care emit documente de identitate sau titluri de călătorie", precizează MAE.

Persoanele care se vor identifica faţă de autorităţile române cu paşapoarte emise de autorităţile de la Priştina vor avea regimul juridic al apatrizilor, acestora fiindu-le aplicabile reglementările privind regimul străinilor în România.

MAE a făcut aceste precizări după ce site-ul New Kosova Report a relatat că premierul de la Priştina, Hashim Thaci, a declarat într-o conferinţă de presă că "România şi Slovacia au recunoscut paşapoartele emise de Republica Kosovo".

Potrivit site-ului citat, premierul kosovar ar fi mulţumit în acest context autorităţilor din cele două state pentru contribuţia lor la stabilitatea Balcanilor. Totodată, Thaci ar fi mulţumit Portugaliei pentru recunoaşterea independenţei Kosovo.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici