"Paşaportul mondial" acordat lui Edward Snowden este doar simbolic, potrivit Ecuadorului

Un ONG american i-a eliberat lui Edward Snowden un "paşaport mondial", document nevalabil, dar recunoscut cu titlu simbolic de unele ţări, între care Ecuadorul, ale cărui autorităţi au precizat joi că nu-i permit fostului informatician să intre pe teritoriul lor.

134 afișări
Imaginea articolului "Paşaportul mondial" acordat lui Edward Snowden este doar simbolic, potrivit Ecuadorului

"Paşaportul mondial" acordat lui Edward Snowden este doar simbolic, potrivit Quito (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia World Service Authority (WAS), fondată în 1953, cu sediul la Washington, a anunţat pe contul său de Twitter că i-a acordat lui Snowden un "paşaport mondial", un document creat în numele Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, dar refuzat de majoritatea statelor.

Doar Burkina Faso, Mauritania, Tanzania, Togo şi Ecuador îi acordă o valoare esenţial simbolică.

Ţara latino-americană, care a primit o cerere de azil din partea fostului consultant al serviciilor de informaţii americane aflat la originea unor dezvăluiri despre un program secret de supraveghere a informaţiilor mondiale de către Washington, a inistat asupra acestui ultim aspect, prin intermediul ministrului adjunct pentru Afaceri Externe, Marco Albuja.

"Este necesar de precizat că paşaportul mondial eliberat de ONG-ul World Service Authority (WSA) prezintă un caracter simbolic şi este recunoscut, în acest sens, de ţara noastră, dar nu este un document valid pentru a intra în Ecuador", a anunţat Albuja într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

"Este un instrument emblematic care nu are valoare juridică practică. Documentul nu oferă garanţiile de securitate cerute de sistemul nostru de identificare şi serviciile noastre de imigrare", a subliniat el.

Căutat pentru spionaj de Statele Unite, Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), s-a refugiat din data de 23 iunie în zona de tranzit a aeroportul din Şeremetievo, în apropierea Moscovei. Paşaportul său american a fost declarat nevalabil de către autorităţile de la Washington.

Venezuela s-a oferit să-l primească, aşa cum au făcut Nicaragua şi Bolivia, dar Snowden nu a dat niciun răspuns acestor ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici