"Paştele Războiului" - Papa Francisc a criticat Rusia pentru invadarea Ucrainei şi a avertizat că un război nuclear va anihila omenirea

  • Primul Paşte cu public în piaţă de când a început pandemia
  • O mare parte din discursul Papei s-a referit la războiul din Ucraina
  • Papa Francisc transmite de două ori pe an mesajul „Urbi et Orbi”.
1301 afișări
Imaginea articolului "Paştele Războiului" - Papa Francisc a criticat Rusia pentru invadarea Ucrainei şi a avertizat că un război nuclear va anihila omenirea

Sursa - Hepta

Papa Francisc a criticat implicit Rusia pentru că a târât Ucraina într-un conflict „crud şi lipsit de sens” şi i-a îndemnat pe liderii lumii să lupte pentru pace. În acest an, el a prezidat o slujbă de „Paştele războiului”.

Papa, în vârstă de 85 de ani, a făcut aceste comentarii în adresarea sa anuală „Urbi et Orbi” către aproximativ 100.000 de oameni din Piaţa Sf. Petru cu privire asupra conflictelor mondiale. 

A fost primul Paşte din 2019 în care publicul a fost permis să intre în piaţă pentru a-i asculta discursul după doi ani de restricţii COVID-19.

Francisc a dedicat o mare parte a mesajului Ucrainei, comparând şocul războiului din Europa cu şocul apostolilor când  l-au văzut pe Isus înviat.

„Şi ochii noştri sunt neîncrezători în acest Paşte al Războiului. Am văzut prea mult sânge, prea multă violenţă. Şi inimile noastre s-au umplut de frică şi angoasă, aşa cum au avut mulţi dintre fraţii şi surorile noastre. să se închidă pentru a se feri de bombardamente”, a spus el.

Fie să fie pace pentru Ucraina sfâşiată de război, atât de greu încercată de violenţa şi distrugerea războiului crud şi fără sens în care a fost târâtă”, a spus el.

Moscova descrie acţiunea pe care a lansat-o pe 24 februarie drept o „operaţie militară specială”.

Francisc, care nu a menţionat numele Rusiei, a respins deja acea terminologie, numind-o război şi utilizând anterior termeni precum agresiune şi invazie nejustificată.

"Să fie o decizie pentru pace. Să se pună capăt îndoirii muşchilor în timp ce oamenii suferă", a spus Francisc duminică, mulţumindu-le în continuare celor care au primit refugiaţi din Ucraina, dintre care majoritatea au plecat în Polonia. .

La începutul acestei luni, în Malta, Francis l-a criticat implicit pe preşedintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia, declarând că un „potentat” stimulează conflictul pentru interesele naţionaliste.  

Francisc a ridicat problema spectrului nuclear al războiului. A a citat manifestul din 1955 al filozofului Bertrand Russell şi al fizicianului Albert Einstein: „Să punem capăt rasei umane sau va renunţa omenirea la război?”

Francisc, care suferă de dureri de picioare, a părut confortabil în timpul Liturghiei lungi care a precedat discursul „Urbi et Orbi”, apoi a făcut un tur printre mulţimea din piaţă, deplasându-se cu papamobilul. 

După aceea, a citit cea mai mare parte a adresei de pe balcon, stând jos. Apoi, a efectuat binecuvântarea finală.

El a cerut reconciliere între israelieni şi palestinieni şi între popoarele din Liban, Siria, Irak, Libia, Myanmar şi Republica Democratică Congo, pe care urmează să le viziteze în iulie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici