Patriarhul Chiril face apel împotriva evacuării bisericii ortodoxe ruse din Kiev

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril a solicitat Papei Francisc şi altor lideri religioşi să convingă Ucraina să oprească represiunea îndreptată împotriva bisericilor aliniate cu Moscova.

1795 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Chiril face apel împotriva evacuării bisericii ortodoxe ruse din Kiev

Sursa foto: Profimedia

Kievul a ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) să părăsească până pe 29 martie un complex mănăstiresc vechi de 980 de ani unde îşi are sediul, cea mai recentă mişcare împotriva unei confesiuni despre care guvernul spune că este pro-rusă şi colaborează cu Moscova. 

Patriarhul Chiril a solicitat liderilor religioşi şi organizaţiilor internaţionale să „depună toate eforturile pentru a preveni închiderea forţată a mănăstirii, pentru că acest lucru va duce la o încălcare flagrantă a drepturilor a milioane de credincioşi ucraineni”, se arată într-un comunicat oficial al bisericii.

Printre mulţi lideri cărora li se adresează apelul se numără Papa Francisc, Arhiepiscopul de Canterbury Justin Welby, conducătorul Bisericii Copte din Egipt, Papa Tawadros, precum şi secretarul general al ONU Antonio Guterres şi Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

Majoritatea credincioşilor ortodocşi ucraineni aparţin unei ramuri separate a credinţei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, formată în urmă cu patru ani prin unirea unor ramuri independente de autoritatea Moscovei.

UOC susţine că a rupt legăturile cu Rusia şi Patriarhia Moscovei şi că este victima colaterală a politicilor anti-ruse adoptate de guvernanţi. Din octombrie, Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat periodic percheziţii în bisericile UOC, a impus sancţiuni episcopilor şi susţinătorilor săi financiari şi a deschis dosare penale împotriva a zeci de clerici.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici