PATRU ani de la alegerea lui Papa Francisc ca şef al Bisericii Catolice. Cele 10 momente-cheie ale mandatului Suveranului Pontif

În urmă cu patru ani, în 13 martie 2013, cardinalii îl alegeau pe primul papă de pe un alt continent decât Europa, argentinianul Jorge Mario Bergoglio, numit apoi FRANCISC I. Astăzi se împlinesc patru ani de când Suveranul Pontif a fost ales în fruntea Bisericii Romano-Catolice.

846 afișări
Imaginea articolului PATRU ani de la alegerea lui Papa Francisc ca şef al Bisericii Catolice. Cele 10 momente-cheie ale mandatului Suveranului Pontif

PATRU ani de la alegerea lui Papa Francisc ca şef al Bisericii Catolice. Cele 10 momente-cheie ale mandatului Suveranului Pontif (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

Mandatul Papei Francisc a fost marcat de numeroase momente-cheie: de la atragerea atenţiei asupra imigranţilor din Marea Mediterană până la solicitarea unei comisii pentru a investiga rolul femeilor în biserică, Papa Francisc continuă să îndrepte biserica în noi direcţii.

Cu ocazia aniversării a patru ani de domnie a primului Papă iezuit, site-ul American Magazine a evocat 10 dintre cele mai culminante momente din mandatul său. 

10. Îmbrăţişarea celor bolnavi şi invalizi

Mandatul revoluţionar al Papei a inclus noi metode de conectare cu oamenii din jur. Suveranul Pontif are cont de Twitter, disponibil în mai multe limbi, şi este totodată cunoscut pentru faptul că face selfie-uri. De asemenea, acesta se fotografiază cu cei bolnavi sau invalizi, o imagine paralelă cu cea a lui Iisus care i-a acceptat pe leproşi.

9. Întâlnirea cu Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului

Cei doi s-au întâlnit în luna mai a anului 2014 pentru a se ruga împreună. De asemenea, şefii bisericilor ortodoxă şi catolică au semnat o Declaraţie comună în care pledează pentru avansarea dialogului bilateral, la aproape 1.000 de ani de la Marea Schismă din anul 1.054.

8. Interviul cu părintele Antonio Spadaro

Interviul părintelui Sparado cu Papa Francisc a ajuns pe prima pagină a publicaţiilor din presa internaţională şi a inaugurat o nouă cale de comunicare pentru acest papă, care acum este cunoscut pentru interviurile complexe pe care le acordă presei, deseori din avionul papal.

7. Vizitele în Statele Unite şi Cuba

Papa Francisc s-a oprit în Washington, New York şi Philadelphia în prima vizită oficială în SUA, în 2015. El a vorbit despre imigraţie, trafic de droguri şi necesitatea protejării mediului înconjurător.

În călătoria sa în America de Nord, Suveranul Pontif s-a oprit în Cuba înainte de a ajunge Statele Unite. Vizita sa a fost văzută ca o parte integrantă a vindecării relaţiei SUA-Cuba. 

6. Femeile diaconi

În mai 2016, Papa Francisc a vorbit despre posibilitatea ca femeile să poată deveni diaconi în Biserica Catolică şi a solicitat o comisie pentru a studia acest subiect. O comisie formată din 12 membri a fost anunţată două luni mai târziu şi a început investigarea rolului femeii în biserică.

5. Anul Milei

Mila este un element central al mandatului Papei. La aniversarea a doi ani de mandat, Papa Francisc a anunţat Jubileul Extraordinar al Milei, care s-a desfăşurat din 8 decembrie 2015 până în noiembrie 2016. În fiecare lună, Francisc a făcut o faptă de caritate pentru a oferi un exemplu celor credincioşi.  Deşi perioada jubileului s-a încheiat, acesta continuă să răspândească învăţătura milei şi în continuare face acte de milostenie.

4. “Cine sunt eu să judec?”

În cadrul unei conferinţe de presă, întrebat despre poziţia sa vizavi de persoanele gay, Papa Francisc a răspuns: ”Nu am întâlnit pe nimeni la Vatican care să aibă scris în buletin cuvântul gay. Dacă o persoană gay este în căutarea lui Dumnezeu, cine sunt eu să o judec?”.

Cuvintele Papei au fost văzute ca o schimbare drastică în modul în care ierarhia vorbeşte despre catolicii homosexuali.

3. Cartea “Amoris Laetitia” şi Sinodul Familiei 

În cartea scrisă de el, ”Amoris Laetitia”, Suveranul Pontif a evocat o măreaţă recunoaştere a complexei vieţi de familie, deschizând uşa pentru catolicii divorţaţi şi recăsătoriţi de a primi împărtăşanie.

2. “Laudato Si’”

O altă carte semnată de Papa Francisc critică consumerismul, discută efectele schimbărilor climatice asupra celor săraci, oferind argumente din Biblie şi tradiţia bisericilor. 

1. Vizita în Lampedusa

Prima vizită a Papei în afara Romei a fost în insula italiană Lampedusa, în iulie 2013, unde a onorat miile de emigranţi care au murit în drum spre Europa.

De-a lungul mandatului său, Papa Francisc şi-a îndreptat atenţia asupra imigranţilor, refugiaţilor şi victimelor traficului uman.

”În această lume a globalizării, am căzut în indiferenţă globală. Am devenit obişnuiţi cu suferinţa altora, ‘Nu mă afectează, nu mă priveşte, nu este treaba mea‘”, a spus Suveranul Pontif. 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici