Paza de Coastă americană a dechis focul asupra unei nave, la Washington - VIDEO

Paza de Coastă americană ar fi dechis focul, vineri, asupra unei nave suspecte, pe râul Potomac, la Washington, potrivit unor informaţii neconfirmate, citate de CNN.

61 afișări
Imaginea articolului Paza de Coastă americană a dechis focul asupra unei nave, la Washington - VIDEO

Paza de Coastă americană a dechis focul asupra unei nave, la Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paza de Coastă a încercat să împiedice o navă să intre în zona de securitate de pe râul Potomac, din apropiere de Pentagon, unde preşedintele american, Barack Obama, participa la un eveniment de comemorare a atentatelor de la 11 septembrie.

Potrivit unor informaţii neconfirmate, Paza de Coastă ar fi tras zece focuri, dar nu este clar dacă acestea reprezentau focuri de avertisment.

Obama plecase de la Pentagon la scurt timp după ora 10.00 (17.00, ora României), care coincide cu momentul apariţiei informaţiilor referitoare la incident.

Centrul de Comandament al Pazei de Coastă a precizat că nu dispune pentru moment de informaţii.

Două surse din cadrul poliţiei au precizat că, potrivit informaţiilor obţinute de la Paza de Coastă, incidentul de pe râul Potomac a fost cauzat de un "exerciţiu de antrenament".

Acest incident intervine în ziua în care se comemorează opt ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001.

Paza de Coastă neagă că a tras focuri de armă, precizând că efectua un exerciţiu

Comandantul Pazei de Coastă, Keith Moore, a precizat că nu au fost trase focuri de armă în cursul exerciţiului, desfăşurat pe râul Potomac cu puţin timp înainte ca preşedintele Barack Obama şi convoiul său să treacă pe un pod din apropiere.

Un purtător de cuvânt al Departamentuuli de Securitate Internă a declarat că agenţia "monitorizează situaţia de pe râul Potomac îndeaproape, alături de Paza de Coastă". "Paza de Coastă are nave în apropiere", a precizat Matt Chandler.

Poliţia şi FBI au confirmat că este vorba despre un exerciţiu de antrenament, care a inclus o simulare de apel radio privind focuri de armă, relatează NBC News.

FBI a subliniat că nu s-au tras focuri de armă, potrivit NBC News, care se întreabă de ce Paza de Coastă a ales să facă un astfel de exerciţiu chiar înainte de trecerea convoiului preşedintelui Obama.

Potrivit postului de televiziune WSBTV, decolările de pe Aeroportul Naţional Reagan au fost suspendate la scurt timp după ora 10.00 (17.00, ora României), ca măsură de precauţie, a anunţat Diane Spitaliere, purtătoarea de cuvânt a Administraţiei Federale a Aviaţiei.

Aeroportul se află în apropierea râului Potomac.

Obama era deja la Casa Albă, în momentul anunţului privind focuri de armă

Secret Service a anunţat că preşedintele american se întorsese deja la Casa Albă, vineri, în momentul în care au fost anunţate focuri de armă trase asupra unei nave suspecte pe râul Potomac, din Washington, relatează CNN.

Centrele pentru operaţiuni de urgenţă din agenţiile federale nu erau informate despre un exerciţiu de antrenament al Pazei de Coastă şi au început să realizeze planuri de acţiune, în momentul în care au apărut informaţii legate de ceea ce părea a fi un incident de securitate, a declarat o sursă federală.

Într-un incident care a provocat panică şi confuzie vineri, Paza de Costă a declarat că a efectuat un exerciţiu de antrenament pe râul Potomac, cu foarte puţin timp înainte ca preşedintele american şi coloana oficială în care se afla să traverseze un pod din apropiere, în drumul său spre Pentagon, pentru a comemora opt ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, relatează Fox News.

"Este improbabil ca un exerciţiu ca acesta să fi fost aprobat de un comandant operaţional. Mai probabil, ar fi o decizie proastă luată de cineva la un nivel mult mai jos", a spus căpitanul Raymond Brown, fost director de analiză de informaţii pentru Paza de Coastă.

Pentagonul a precizat ca nu a aprobat exercitiul si ca a fost luat prin surpindere, potrivit Fox News.

Secretarul de presă al Casei Albe, Robert Gibbs, a declarat că nu avea informaţii despre o înştiinţare făcută de Paza de Coastă către Casa Albă, privind exerciţiul său de antrenament pe râul Potomac. El a sugerat că panica rezultată a fost generată din cauza presei, nu a forţelor de implementare a legii, informează ABC News.

Gibbs a menţionat că "informaţiile s-au bazat pe ascultarea unui scaner al poliţiei" şi că nu au fost "verificate" înainte de a fi emise.

Întrebat dacă ziua de 11 septembrie era potrivită pentru un asemenea exerciţiu, Gibbs s-a limitat să spună: "Înclin să nu pun la îndoială (măsurile de) implementare a legii care încearcă să menţină securitatea naţiunii".

Un ofiţer de relaţii publice al Pazei de Coastă a menţionat că, deşi pe navele implicate în exerciţiu sunt montate arme, acestea nu sunt încărcate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici