PE anunţă dizolvarea grupului ITS în urma retragerii eurodeputaţilor PRM

Parlamentul European a anunţat miercuri dizolvarea grupului de extremă-dreapta Identitate, Tradiţie, Suveranitate (ITS), după ce cinci eurodeputaţi PRM şi-au anunţat retragerea pe fondul unei dispute cu eurodeputata Alessandra Mussolini, relatează AFP.

2 afișări
Imaginea articolului PE anunţă dizolvarea grupului ITS în urma retragerii eurodeputaţilor PRM

PE anunţă dizolvarea grupului ITS în urma retragerii eurodeputaţilor PRM

După retragerea reprezentanţilor PRM, grupul ITS, condus de francezul Bruno Gollnisch, nu mai are decât 18 membri, dar este nevoie de cel puţin 20 pentru alcătuirea oficială a unui grup politic în PE.

"Parlamentul European constată că grupul ITS nu mai îndeplineşte condiţiile. În consecinţă, este dizolvat cu efect imediat", a anunţat preşedintele şedinţei PE, britanicul Edward McMillan-Scott.

Anunţul a fost primit cu aplauze de către majoritatea eurodeputaţilor, fapt care a provocat un incident. Eurodeputatul austriac Hans-Peter Martin a reclamat că, pentru că s-a bucurat de dizolvarea ITS, a fost interpelat de francezul Jean-Marie Le Pen, care i-a adresat un gest obscen. "Este un gest inacceptabil", a spus Martin, cerând difuzarea înregistrării suprinse de camerele de luat vederi din PE. "Este intolerabil să facă un gest de o asemenea vehemenţă", a continuat el.

"Picătura care a umplut paharul a fost comparaţia inacceptabilă" făcută de Alessandra Mussolini "între infractorii ţigani şi populaţia României", a explicat la Strasbourg eurodeputatul român Eugen Mihăescu, fost vicepreşedinte al ITS.

"Nu ne simţeam bine în acest grup", recunoaşte Eugen Mihăescu, care se pronunţă "împotriva modificării frontierelor Europei" în timp ce colegii din formaţiunea Vlaams Belang "doresc divizarea Belgiei".

"De altfel, nu dorim să stăm alături de persoane care comit fraude fiscale", acuză Mihăescu referindu-se la condamnarea, în august, a eurodeputatului britanic Ashley Mote pentru deturnarea ajutoarelor sociale.

În schimb, preşedintele ITS, francezul Bruno Gollnisch, îi acuză pe colegii români că s-au retras "din raţiuni de politică internă", în contextul campaniei electorale pentru europarlamentarele din 25 noiembrie.

Liderul grupului socialist din PE, germanul Martin Schulz, a salutat din nou dizolvarea ITS. "Vestea bună este că internaţionala ultranaţionaliştilor nu mai poate utiliza banii contribuabililor europeni pentru promovarea xenofobiei şi neofascismului", a reacţionat eurodeputatul german.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici