Pe lângă "operaţiunea" din Ucraina, Putin duce un al doilea război acasă: războiul împotriva capitalului uman al Rusiei

La sfârşitul anului 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat guvernului să elaboreze un pachet de măsuri pentru a creşte rata natalităţii şi speranţa de viaţă în Rusia. De asemenea, el şi-a exprimat nedumerirea faţă de scăderea ratelor natalităţii într-o serie de regiuni.

8966 afișări
Imaginea articolului Pe lângă "operaţiunea" din Ucraina, Putin duce un al doilea război acasă: războiul împotriva capitalului uman al Rusiei

Câteva zile mai târziu, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a propus creşterea vârstei de la care bărbaţii ruşi trebuie să îşi îndeplinească serviciul militar de la 18 la 21 de ani şi creşterea limitei superioare de vârstă pentru recrutare de la 27 la 30 de ani. Aceste propuneri înseamnă că tinerii vor fi chemaţi în armată după ce şi-au obţinut diplomele universitare, iar specialiştii pregătiţi vor fi scoşi de pe piaţa muncii pentru ca abilităţile lor să fie anulate de serviciul militar.

Există o discrepanţă majoră între aceste două obiective. Dacă bărbaţii pleacă la război sau emigrează în masă în loc să fie părinţi, de unde vor veni copiii? Asta se întreabă jurnalistul rus Andrei Kolesnikov, într-un articol publicat de The Moscow Times.

Efectul asupra pieţei muncii va fi, de asemenea, grav: recrutarea în armată la o vârstă atât de productivă duce la o lipsă gravă de forţă de muncă într-o economie care se aşteaptă deja să piardă 3-4 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani între 2020 şi 2030 din cauza tendinţelor demografice.

Populaţia activă îi pierde, de asemenea, pe cei care au plecat deja sau vor pleca din ţară ca răspuns la militarizarea intensă a vieţii, fără să mai fie luaţi la socoteală cei ucişi sau mutilaţi în luptă dacă aşa-numita "operaţiune specială" continuă.

Combinate, acestea vor crea un deficit semnificativ de forţă de muncă şi o multitudine de probleme demografice, exacerbând şi mai mult dinamica negativă a ratei natalităţii care a fost observată în Rusia începând cu 2017. Scăderea populaţiei în vârstă de muncă va deveni cronică, iar "conservarea poporului" despre care Putin vorbeşte de mulţi ani nu va fi realizată.

Unele dintre motivele obiective ale problemelor demografice ale Rusiei reflectă o dinamică istorică: numărul femeilor aflate la vârsta fertilă este în scădere, iar vârsta medie la care femeile au copii este în continuă creştere în rândul populaţiei urbane şi bine educate.

În esenţă, există un al doilea război în desfăşurare acasă: un război împotriva calităţii capitalului uman al Rusiei. Iar militarizarea ţării creează toate condiţiile pentru a reduce această calitate pe termen cât mai lung. Deşi Rusia nu va înregistra un şomaj pe scară largă, acest lucru se va întâmpla doar pentru că economia se va confrunta cu un deficit atât de forţă de muncă înalt calificată, cât şi de forţă de muncă slab calificată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici