Pedepse de până la 14 ani de închisoare pentru autorii atentatului dejucat în timpul Eurovisionului

Un tribunal din Baku i-a condamnat, luni, la ispăşirea unor pedepse de la 12 la 14 ani de închisoare pe cei patru autori ai unui atentat care a fost dejucat în luna mai, în timpul concursului Eurovision, organizat în Azerbaidjan, se afirmă într-un comunicat emis de autorităţile azere.

227 afișări
Imaginea articolului Pedepse de până la 14 ani de închisoare pentru autorii atentatului dejucat în timpul Eurovisionului

Pedepse de până la 14 ani de închisoare pentru autorii atentatului dejucat în timpul Eurovisionului

"Patru cetăţeni din Azerbaidjan au fost condamnaţi la pedepse de la 12 la 14 ani de închisoare", a anunţat Tribunalul municipal din Baku, precizând că procesul altor presupuşi autori ai atentatului se află încă în derulare, informează AFP.

Ministerul azer al Securităţii Naţionale a anunţat în luna mai că a dejucat un atentat terorist în timpul concursului Eurovision şi că a arestat 40 de suspecţi, conduşi de câţiva rebeli din Munţii Caucaz.

Potrivit ministerului, grupul, care avea legături cu Iranul, urmărea să organizeze un atac terorist în sala de concerte unde a avut loc acel concurs muzical de interpretare, dar şi atentate contra preşedintelui Ilham Aliev, a unor posturi de poliţie, hoteluri şi clădiri unde erau cazaţi turişti străini şi contra unor lăcaşuri de cult.

Serviciile de securitate i-au arestat pe membrii presupuşi ai grupării în cadrul unor operaţiuni separate ce au avut loc la Baku, în oraşele Ganja şi Soumgait, dar şi în alte regiuni ale ţării.

Eurovision, o competiţie muzicală urmărită de peste 100 de milioane de telespectatori din lumea întreagă, a cărei finală a avut loc în luna mai, este cel mai mare eveniment cultural organizat de această ţară, după obţinerea independenţei faţă de URSS în 1991.

Regimul de la Baku, criticat cu regularitate în legătură cu drepturile omului şi ale opoziţiei, a profitat de eveniment pentru a promova pe plan internaţional imaginea Azerbaidjanului, o ţară bogată în hidrocarburi.

Cu toate acestea, mass-media şi-a îndreptat atenţia de multe ori şi asupra carenţelor democratice care există încă în această fostă republică sovietică.

Finala concursului Eurovision a avut loc pe 26 mai, în faţa unui public de 20.000 de oameni, la Baku Crystal Hall din capitala Azerbaidjanului.

Reprezentanta Suediei, Loreen, care a interpretat piesa "Euphoria", a câştigat detaşat, cu 372 de puncte, astfel că Eurovision 2013 se va organiza în această ţară.

În finala Eurovision de la Baku, reprezentanta României, trupa Mandinga, care a interpretat piesa "Zaleilah" compusă de Costi Ioniţă, a obţinut 71 de puncte, clasându-se pe locul al 12-lea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici