Pentagon: Atacurile coordonate din Afganistan au fost comise de reţeaua talibană Haqqani

Atacurile sinucigaşe coordonate declanşate la Kabul şi în estul Afganistanului au fost comise de militanţi din cadrul reţelei talibane Haqqani, a declarat luni George Little, purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

165 afișări
Imaginea articolului Pentagon: Atacurile coordonate din Afganistan au fost comise de reţeaua talibană Haqqani

Pentagon: Atacurile coordonate din Afganistan au fost comise de reţeaua talibană Haqqani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Primele indicii arată că reţeaua Haqqani era implicată în această serie de atacuri", a declarat Little, care le-a calificat drept "bine coordonate".

Cu baza în estul Afganistanului, reţeaua talibană Haqqani este una dintre componentele cele mai active ale insurecţiei afgane. Statele Unite reproşează influentelor servicii secrete pakistaneze ISI că îi menajează pe membrii reţelei din bazele aflate aflate în spatele zonelor tribale din nord-vest, de unde lansează atacuri asupra forţelor internaţionale din Afganistan.

Forţele afgane au depus un "efort foarte eficient" în respingerea atacurilor, a apreciat Little.

În opinia sa, atacurile demonstrează "îngrijorarea (membrilor reţelei) Haqqani şi altor insurgenţi faţă de progresele înregistrate în Afganistan", deoarece ei au vizat mai ales instituţii, cum ar fi Parlamentul afgan.

Contrar opiniei preşedintelui afgan Hamid Karzai, care a evocat un "eşec al serviilor de informaţii" în prevederea acestor atacuri, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a apreciat că nu este vorba de un eşec al serviciilor de informaţii, precizând că membrii coaliţiei se aşteptau la scenari de acest tip odată cu reluarea luptelor.

El a respins totodată orice analogie cu ofensiva de la Tet din Vietnam, în 1968, argumentând că în Afganistan "nu este vorba despre o ofensivă la scară largă", ci despre "atentate teroriste multiple".

"Nu minimizez gravitatea atacurilor, dar nu sunt deloc comparabile cu ofensiva de la Tet", a subliniat Little.

Cel puţin şase atacuri coordonate au vizat Parlamentul, un vicepreşedinte afgan, Forţa Internaţională a NATO în Afganistan (ISAF) şi ambasade occidentale în capitală, dar şi simboluri ale statului în alte trei oraşe.

Forţele de ordine au oprit, în noaptea de duminică spre luni, ultimii atacatori regrupaţi la Kabul, după 17 ore de lupte, cu sprijinul unor elicoptere americane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici