Pentagon: Scurgerile de informaţii despre Afganistan pun în pericol viaţa informatorilor

Informatorii ale căror nume apar în documentele confidenţiale privind războiul din Afganistan, publicate de site-ul WikiLeaks, reprezintă un "potenţial pericol", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Pentagonului.

57 afișări
Imaginea articolului Pentagon: Scurgerile de informaţii despre Afganistan pun în pericol viaţa informatorilor

Pentagon: Scurgerile de informaţii despre Afganistan pun în pericol viaţa informatorilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin o persoană, al cărei nume apare în aceste documente, s-a plâns, deja, autorităţilor americane în Afganistan, a anunţat colonelul David Lapan.

"Toţi cei ale căror nume apar în aceste documente sunt, potenţial, în pericol", a declarat el.

"Acest lucru le-ar putea compromite postul, reprezenta o ameninţare la viaţa lor şi ar putea avea un impact asupra comportamentului lor viitor", a adăugat Lapan.

Cele aproximativ 92.000 de documente divulgate de WikiLeaks.org acoperă o perioadă cuprinsă între 2004 şi 2009.

Fondatorul site-ului, Julian Assange, a declarat în această săptămâna că au fost studiate toate documentele de arhivă care i-au fost puse la dispoziţie şi că aproximativ 15.000 de documente, conţinând nume de informatori, nu au fost publicate.

Cotidianul britanic The Times a subliniat, însă, că o examinare de doar două ore a permis găsirea numelui a aproximativ 12 afgani care au oferit informaţii autorităţilor americane.

Publicaţia relevă în special interogatoriul, în 2008, al unui combatant taliban care se gândea să dezerteze, în care sunt citate numele său, al tatălui acestuia şi al satului în care locuieşte.

"Este sigur că scurgerile au pus într-un pericol real viaţa şi integritatea a numeroşi afgani", a declarat pentru The Times un oficial american din cadrul Departamentului de Stat, la Kabul, sub protecţia anonimatului.

"Statele Unite sunt moral şi legal responsabile pentru orice consecinţe pe care scurgerile le-ar putea cauza indivizilor, în special celor ale căror nume apar" în documente, a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici