Pentagon: Şeful Forţei de elită Quds din Iran a fost ucis într-un atac aerian al trupelor SUA în Irak / Reacţia ministrului de Externe de la Teheran: „O escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă”

Qassem Soleimani, şeful Forţei de elită Quds din Iran, a fost ucis într-un atac aerian care a fost lansat de trupele americane asupra convoiului în care acesta se afla pe aeroportul din Bagdad, a anunţat vineri Pentagonul, relatează Reuters.

6757 afișări
Imaginea articolului Pentagon: Şeful Forţei de elită Quds din Iran a fost ucis într-un atac aerian al trupelor SUA în Irak / Reacţia ministrului de Externe de la Teheran: „O escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă”

Pentagon: Şeful Forţei de elită Quds din Iran a fost ucis într-un atac aerian al trupelor SUA în Irak / Reacţia ministrului de Externe de la Teheran: „O escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă”

„Acest atac avea drept scop descurajarea planurilor viitoare de atac iraniene”, a transmis Pentagonul într-un comunicat.

Soleimani, care a condus aripa internaţională a Gărzilor Revoluţionare şi a avut un rol cheie în războaiele din Siria şi Irak, a dobândit statutul de celebritate acasă şi în străinătate.

El a contribuit la răspândirea influenţei iraniene în Orientul Mijlociu, pe care Statele Unite şi duşmanii regionali ai Teheranului, Arabia Saudită şi Israel, s-au străduit să-l ţină sub control.

El a supravieţuit mai multor tentative de asasinat împotriva lui puse la cale de agenţiile occidentale, israeliene şi arabe în ultimele două decenii.

Forţa Quds este o unitate a Gărzilor Revoluţionare care desfăşoară activităţi militare şi de informaţii, fiind responsabilă pentru operaţiunile internaţionale. Forţa Quds sprijină actorii non-statali în multe ţări, inclusiv Hezbollah în Lliban, Hamas şi Jihadul Islamic Palestinian în Fâşia Gaza şi Cisiordania, rebelii Hutti din Yemen şi miliţiilor şiite din Irak, Siria şi Afganistan.

Analiştii nu cunosc dimensiunea exactă a Quds, dar estimează ca ar avea 10.000-20.000 de membri. Forţa Quds raportează direct liderului suprem al Iranului , ayatollahul Ali Khamenei.

Zarif condamnă uciderea liderului Forţelor Quds: „O escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă”

Ministrul de Externe de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat vineri asasinarea liderului Forţelor Quds, generalul iranian Qassem Soleimani, afirmând că această acţiune reprezintă "o escaladare nesăbuită şi extrem de periculoasă", relatează site-ul agenţiei Reuters.
 
"SUA poartă răspunderea pentru toate consecinţele aventurismului său neprincipial", a afirmat şeful diplomaţiei iraniene într-o postare pe Twitter.
 
"Brutalitatea şi prostia forţelor teroriste americane în asasinarea comandantului Soleimani ... vor face, fără îndoială, arborele rezistenţei din regiune şi din lume mai prosper", a afirmat Zarif, potrivit unui comunicat.
 
Regimul din Iran se referă adesea la ţările şi forţele care se opun Israelului şi Statelor Unite ca front de "rezistenţă".
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
sua,
iran,
irak

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici