Pentagonul a negat folosirea muzicii ca metodă de tortură în Guantanamo

Pentagonul a susţinut joi că nu a maltratat deţinuţii din Guantanamo, după ce un documentar a fost prezentat, în care se arăta că militarii le impuneau deţinuţilor să asculte, timp de mai multe ore, muzică, printre care şi genericul emisiunii pentru copii: "1, Strada Sesam".

249 afișări
Imaginea articolului Pentagonul a negat folosirea muzicii ca metodă de tortură în Guantanamo

Pentagonul a negat folosirea muzicii ca metodă de tortură în Guantanamo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Statele Unite au recunoscut că utilizează muzica pentru a influenţa comportamentul deţinuţilor în această închisoare controversată, aflată într-o bază americană din Cuba şi construită în timpul preşedintelui George W. Bush pentru deţinuţii capturaţi în timpul "războiului împotriva terorismului".

Un documentar, difuzat recent de către postul de televiziune Al-Jazira, a prezentat mai multe detalii despre aceste metode, susţinând că în 2003 câţiva deţinuţi erau constrânşi să stea pe scaune, obligaţi fiind să asculte, folosindu-se căşti audio, câteva ore sau chiar zile întregi, muzică la un nivel sonor foarte ridicat. Conform Al-Jazira, genericul emisiunii "1, Strada Sesam" făcea parte din selecţia de melodii utilizată.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby , a declarat joi că nu are cunoştinţă despre lista de melodii folosită la Guantanamo, dar că o anchetă a fost pornită deja cu privire la această perioadă în care a fost aprobată folosirea muzicii în această manieră.

El a adăugat că nu ştie dacă se mai foloseşte muzica în această închisoare, în care 171 de persoane, având aproximativ 20 de naţionalităţi diferite, erau încă încarceraţi la începutul anului 2012. El a mai menţionat că militarii americani respectă "riguros" proceduri împotriva tratamentelor rele a prizonierilor.

"Noi nu torturăm. Şi nu ne maltratăm deloc deţinuţii", a declarat Kirby.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici