Pentagonul: Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani

  • Ambasadorul american la Kabul, Ross Wilson, şi un general, Chris Donahue, au fost ultimii americani care au părăsit ţara.
  • Totodată, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluţie care cuprinde "angajamentele" talibanilor în favoarea plecării "în siguranţă" a celor care doresc să părăsească Afganistanul.
2854 afișări
Imaginea articolului Pentagonul: Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani

Pentagonul: Ultimii soldaţi americani au părăsit Afganistanul după un război de 20 de ani

„Ultimul avion C-17 a decolat de pe aeroportul din Kabul pe 30 august", la orele 19:29 GMT, a declarat într-o conferinţă de presă generalul Kenneth McKenzie, care conduce comandamentul central de care depinde Afganistanul.

Statele Unite au lăsat astfel ţara în mâinile talibanilor, duşmanii lor de 20 de ani, după cel mai lung război din istoria SUA.

„Dacă evacuările militare sunt finalizate, continuă misiunea diplomatică pentru a ne asigura că mai mulţi cetăţeni americani şi afgani eligibili, care doresc să plece, pot face acest lucru", a adăugat generalul McKenzie.

Pentru că, în pofida unui uriaş pod aerian, armata americană a recunoscut că nu a reuşit să evacueze din Afganistan atâtea persoane cât a dorit.

„Nu am reuşit să îi evacuăm pe toţi cei pe care am vrut să îi evacuăm", a spus generalul, precizând că evacuările au fost finalizate „cu aproximativ 12 ore" înainte de retragerea finală, dar forţele americane au stat pregătite să evacueze pe oricine ar fi putut ajunge la aeroport „până în ultimul moment". 

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, luni, o rezoluţie care cuprinde „angajamentele" talibanilor în favoarea plecării „în siguranţă" a celor care doresc să părăsească Afganistanul, fără a solicita însă zona protejată evocată de Franţa.

Din cei 15 membri ai Consiliului, 13 au votat în favoarea acestui text redactat de Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie, în timp ce China şi Rusia s-au abţinut.

În rezoluţie, Consiliul afirmă că „se aşteaptă" ca talibanii să îşi respecte toate „angajamentele" asumate, în special în ceea ce priveşte plecarea „în siguranţă" şi „ordonată" din Afganistan a „afganilor şi cetăţenilor străini", după retragerea Statele Unite care urma să se încheie marţi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici