Pentru prima dată în istorie, Olanda îşi cere scuze pentru persecutarea evreilor în timpul ocupaţiei naziste

Premierul Olandei şi-a cerut scuze duminică în numele guvernului pentru eşecul ţării de a proteja evreii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează DW.

626 afișări
Imaginea articolului Pentru prima dată în istorie, Olanda îşi cere scuze pentru persecutarea evreilor în timpul ocupaţiei naziste

Pentru prima dată în istorie, Olanda îşi cere scuze pentru persecutarea evreilor în timpul ocupaţiei naziste

Premierul Olandei Mark Rutte şi-a cerut scuze pentru prima dată în numele guvernului olandez pentru persecutarea evreilor în timpul războiului, aceasta a declarat că s-a făcut prea puţin pentru a proteja evreii de atrocităţile comise de nazişti, relatează DW.

"Din moment ce ultimii supravieţuitori se află încă printre noi, îmi cer scuze în numele guvernului pentru faptele autorităţilor olandeze de la vremea respectivă. Guvernul nostru nu a acţionat ca un apărător al dreptăţii şi al siguranţei locuitorilor.", a declarat premierul Mark Rutte.

Din cei 140.000 de evrei existenţi în Olanda în momentul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, doar 38.000 au supravieţuit regimului nazist.

Autorităţile olandeze nu şi-au recunoscut niciodată rolul pe care l-au avut în facilitarea persecutării evreilor de către Germania nazistă.

Fostul prim-ministru al Olandei Wim Kok, şi-a cerut scuze în 2000 pentru primirea "rece" oferită supravieţuitorilor lagărelor de concentrare la reîntoarcerea în Olanda, însă nu menţionat eşecul guvernului olandez de a proteja cetăţeni evrei în vremea războiului.

Premierul Mark Rutte a participat  la un marş tăcut pentru comemorarea victimelor celui de-al Doilea Război Mondial, chiar în ajunul aniversării a 75 de ani de la eliberarea lăgărului de la Auschwitz.

"La 75 de ani după Auschwitz, antisemitismul este încă printre noi, de aceea guvernul olandez recunoaşte pe deplin ceea ce s-a întâmplat şi o declară cu voce tare", a mai adăugat premierul Mark Rutte.

Declaraţia premierului olandez vine la doar câteva zile după ce Forumul Mondial al Holocaustului a avut loc la Israel, în care mai mulţi lideri ai Lumii s-au renit pentru a comemora victimele "Shoah" (Holocaustului). 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici