Persoane obişnuite din întreaga lume îi aduc un omagiu lui Nelson Mandela - GALERIE FOTO

Persoane obişnuite din întreaga lume i-au adus un omagiu lui Nelson Mandela, eroul luptei antiapartheid, care a demonstrat "că un om poate schimba lumea", cu lumânări, buchete de flori, portrete gigantice, drapele sud-africane, cântece, dansuri şi aplauze.

218 afișări
Imaginea articolului Persoane obişnuite din întreaga lume îi aduc un omagiu lui Nelson Mandela - GALERIE FOTO

Persoane obişnuite din întreaga lume îi aduc un omagiu lui Nelson Mandela (Imagine: mediafax Foto/AFP)

În provincia chineză Hunan, studenţii au depus flori în faţa unei fotografii a primului preşedinte sud-african de culoare, în campusul Hengyang.

În Franţa, într-un colegiu de la periferia pariziană denumită Nelson Mandela, profesorii au discutat despre moartea sa "cu elevii care nu vorbesc decât despre acest lucru încă de dimineaţă", a explicat directorul adjunct al instituţiei, Xavier Houdot. "Acest schimb de opinii s-a încheiat cu un minut de aplauze", a povestit el pentru AFP.

În majoritatea cazurilor, ambasadele sud-africane au servit drept puncte de reculegere, aşa cum s-a întâmplat la Beijing, unde jerbe imense de flori încadrau două portrete impozante în alb-negru ale neobositului combatant pentru dreptate, decedat joi la vârsta de 95 de ani.

La Londra, în faţa ambasadei unde s-au reunit timp de mulţi ani opozanţii regimului de apartheid, un grup de sud-africani, de toate originile, au intonat un cântec tradiţional şi au dansat.

Mandela "a evitat un război civil în Africa de Sud la începutul anilor '90 şi eu cred că a reuşit acest lucru graţie capacităţii sale de a ierta şi de a uita trecutul pentru binele Africii de Sud", mărturiseşte Shiraaz, un sud-african în timp ce dansează. "Astăzi sunt atât de multe domenii în care exemplul său poate fi urmat", continuă el.

Sute de persoane, unele înfăşurate în eşarfe în culorile ţării lor, stau la coadă în frig pentru a semna într-o carte de condoleanţe, unde anterior, premierul David Cameron i-a adus un omagiu acestui "făcător de pace".

Mesajele se adună şi pe trotuarul din faţa ambasadei. "Părintele Africii", se poate citi pe o fotografie a lui Mandela. "Mulţumesc pentru sacrificiile pe care le-aţi făcut pentru noi", a scris o persoană necunoscută.

În Parliament Square, unde tronează o statuie din bronz a lui Mandela, o altă persoană îi aduce omagiu celui "care a învăţat planeta că un om poate schimba lumea".

"Nelson Mandela este probabil singura persoană care poate fi calificată în adevăratul sens al cuvântului drept o legendă pentru tot ce a făcut. El a reuşit să reunească o ţară care era profund divizată", mărturiseşte pentru AFP Harry, un locuitor din Edinbourgh (Scoţia).

"Momentul meu preferat este cel de la Cupa Mondială de rugby din 1995, când Mandela a prezent trofeul (obţinut de Springboks) purtând tricoul echipei sud-africane. Este un moment care poate inspira pe oricine, indiferent de originile sale", apreciază el.

Încercând să îşi reţină lacrimile, Meve, din Johannesburg, îl admiră pe omul "plin de dragoste şi de iertare". "Nu pot să îmi imaginez că altcineva l-ar putea egala într-o zi. El a fost unic în felul său".

Sâmbătă, stadioanele de fotbal din Premier League vor respecta un minut de reculegere în memoria lui Mandela, omul care a folosit sportul pentru a face KO apartheidul.

În Ucraina, unde opoziţia cere plecarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici, după schimbarea de poziţie a acestuia în privinţa apropierii de UE, Viktor, un manifestant în vârstă de 58 de ani, salută memoria lui Mandela, "un simbol de democraţie şi egalitate între toate naţiunile şi toate rasele". "Era o personalitate majoră, noi îl respectăm".

La Canberra, persoane necunoscute au depus flori pe peluza ambasadei sud-africane. Acelaşi lucru s-a întâmplat la Bruxelles.

În Noua Zeelandă, muzeul războiului din Auckland s-a împodobit în culorile Africii de Sud, verde, roşu, albastru, galben, negru şi alb. La New York, în Times Square, au fost afişate mesaje, pe ecrane luminoase, despre moartea unui "om cu adevărat mare".

Şi la Paris, Ministerul Afacerilor Externe a afişat un portret imens al lui Mandela, zâmbind şi salutând cu mâna, părând că îşi ia adio.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici