Peste 1,2 milioane de turci din străinătate au votat la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Ce propune Erdogan şi când vor fi anunţate rezultatele finale

Peste 1,2 milioane de cetăţeni turci din străinătate au votat în cadrul referendumului privind extinderea prerogativelor prezidenţiale, potrivit datelor prezentate duminică de Consiliul Electoral Suprem din Turcia, relatează site-ul agenţiei Anadolu.

1702 afișări
Imaginea articolului Peste 1,2 milioane de turci din străinătate au votat la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Ce propune Erdogan şi când vor fi anunţate rezultatele finale

Peste 1,2 milioane de turci din străinătate au votat la referendumul pentru revizuirea Constituţiei. Ce propune Erdogan şi când se vor fi anunţate rezultatele finale

Procedura de vot din diaspora a început la 27 martie, în 120 de secţii de votare din 57 de ţări, şi s-a încheiat pe 9 aprilie. Voturile au fost transferate în Turcia, în cursul zilei de luni, şi vor fi numărate pe 16 aprilie, când va fi organizat referendumul în interiorul graniţelor.

Aproximativ 2,9 milioane de expaţi turci au fost eligibili pentru a vota la referendum, fiind doar a patra oportunitate a acestora să-şi exprime opţiunea în cadrul alegerilor din Turcia.

Aproximativ 70.000 de oameni au votat la punctele vamale din Turcia, iar urnele de vot de la frontiere vor rămâne deschise până la 16 aprilie.

Potrivit datelor prezentate duminică de Consiliul Electoral Suprem din Turcia, peste 600.000 de turci din Germania, unde trăiesc majoritatea expaţilor, au votat la referendum. Aproape 132.000 de alegători au mers la urne în Franţa.

În SUA, aproape 35.000 de persoane au votat, potrivit datelor obţinute de către Anadolu, reprezentând o participare de 35 la sută - mai mare decât cea de la alegerile generale din 1 noiembrie 2015.

În Kazakstan, 2,427 alegători eligibili au fost prezenţi la secţiile de votare, potrivit unor surse diplomatice. Un total de 14.359 de voturi au fost exprimate în Australia, 8.322 de alegători şi-au exercitat drepturile în Arabia Saudită, 711 în Georgia şi 346 în Pretoria, capitala administrativă a Africii de Sud.

Referendumul din Turcia privind revizuirea Constituţiei vizează înlocuirea sistemului parlamentar cu cel prezidenţial şi îi va permite preşedintelui să emită decrete, să declare stare de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat cu rang înalt şi să dizolve legislativul.

Alte modificări includ reducerea la 18 ani a vârstei minime pentru candidaţii la alegerile parlamentare, iar numărul de deputaţi ar creşte la 600. De asemenea, în condiţiile unei Constituţii noi în Turcia, alegerile parlamentare şi prezidenţiale pentru mandate de cinci ani ar avea loc simultan în noiembrie 2019.

Referendumul are loc în Turcia pe 16 aprilie şi este, potrivit preşedintelui Erdogan o ripostă la o Europă „antiturcă şi antiislamică''. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici