Peste 1.200 de civili au murit în Afganistan în primul semestru al anului 2010

Peste 1.200 de civili au fost ucişi în Afganistan în primele şase luni ale anului 2010, cu 25 la sută mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului 2009, anunţă emisarul ONU la Kabul, Staffan de Mistura, citat de AFP.

14 afișări
Imaginea articolului Peste 1.200 de civili au murit în Afganistan în primul semestru al anului 2010

Peste 1.200 de civili au murit în Afganistan în primul semestru al anului 2010 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Cel puţin 1.271 de civili au fost ucişi şi 1.997 au fost răniţi, majoritatea grav", a declarat Mistura în cursul unei conferinţe de presă organizate la Kabul.

ONU constată astfel o creştere cu 25 la sută a numărului civililor ucişi de insurgenţi şi de forţele internaţionale. În primele şase luni ale anului 2009, au fost ucişi 1.013 civili afgani.

Potrivit datelor ONU, insurgenţii au fost responsabili de trei sferturi dintre victime, faţă de 12 la sută în cazul forţelor afgane şi internaţionale.

"Costul uman al conflictului este în creştere, numărul civililor ucişi sau răniţi fiind în creştere", regretă Mistura.

Bombele artizanale şi atentatele sinucigaşe sunt principalele cauze care au provocat moartea civililor.

Reprezentantul special ONU a atras atenţia că numărul copiilor ucişi în conflict a crescut cu 55 la sută.

Raidurile aeriene NATO, criticate de ONU şi de preşedintele Hamid Karzai, au cauzat o treime din numărul victimelor civile afgane. Limitarea acestor raiduri, decisă în 2009 de generalul McChrystal, a permis reducerea numărului civililor ucişi.

Intensificarea conflictului a provocat pierderi şi în rândul trupelor internaţionale. De la începutul anului, 426 de militari străini au murit în Afganistan, faţă de 520 în cursul anului 2009, conform unui bilanţ al site-ului icasualties.org.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici