Peste 10.000 de persoane au manifestat la Erevan împotriva genocidului armean

Peste 10.000 de persoane au defilat miercuri, pe străzile capitalei armene Erevan, cu o zi înainte de împlinirea a 93 de ani de la masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman, cerând Turciei să recunoască acest genocid.

20 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de persoane au manifestat la Erevan împotriva genocidului armean

Peste 10.000 de persoane au manifestat la Erevan împotriva genocidului armean (Imagine: Mediafax Foto)

Manifestanţii, majoritatea tineri şi studenţi, au purtat torţe şi lumânări în amintirea masacrului din 1915, recunoscut de circa 20 de ţări drept genocid. Turcia respinge însă vehement utilizarea acestui termen, fapt care a provocat tensiuni între Ankara şi statele occidentale.

După ce au ars un steag al Turciei în Piaţa Libertăţii din Erevan, manifestanţii s-au îndreptat spre un monument ridicat în memoria victimelor, unde au depus coroane de flori.

Numeroşi manifestanţi au arborat drapele ale celor 23 de state care au recunoscut genocidul, printre care Canada, Franţa, Elveţia şi Polonia. Alţi protestatari au arborat pancarte cu mesajele "Salvaţi Europa! Lăsaţi Turcia în afara Uniunii Europene!" sau "93 de ani de la genocidul armenilor!".

Preşedintele armean Serge Sarkissian va participa la ceremoniile de comemorare prevăzute pentru joi, la care sunt aşteptate câteva mii de persoane.

Masacrul armenilor de către Imperiul Otoman, din 1915, s-a soldat cu peste 1,5 milioane de morţi potrivit Armeniei, şi cu până la 500.000, conform Turciei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici