Peste 150.000 de găini au fost sacrificate în nord-vestul Chinei din cauza gripei aviare

Autorităţile regiunii autonome Xinjiang (nord-vest) au sacrificat peste 150.000 găini în urma unei epizootii de gripă aviară, a anunţat Ministerul chinez al Agriculturii.

238 afișări
Imaginea articolului Peste 150.000 de găini au fost sacrificate în nord-vestul Chinei din cauza gripei aviare

Peste 150.000 de găini au fost sacrificate în nord-vestul Chinei din cauza gripei aviare (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Epizootia de gripă cu tulpina virală H5N1 a provocat moartea a 1.600 de pui de găină şi a contaminat alţi 5.500, a precizat ministerul într-un comunicat emis luni seară.

Celelalte păsări au fost sacrificate pentru a evita o contaminare la scară largă.

Epizootia era cunoscută de la 20 iunie, însă de abia luni publicarea rezultatelor analizelor au confirmat că este într-adevăr vorba de virusul H5N1.

China este considerată ca fiind una dintre ţările cele mai ameninţate de gripa aviară deoarece posedă cea mai mare populaţie mondială de păsări şi numeroase animale trăiesc în contact apropiat cu oamenii în zonele rurale.

La începutul lunii iunie, un copil de doi ani din provincia Guangdong (sud) a fost diagnosticat cu gripă aviară la Hong Kong, unde a fost spitalizat.

Virusul H5N1 este mortal pentru om în 60 la sută din cazuri.

China a anunţat la sfârşitul lui decembrie primul deces din cauza gripei aviare în 18 luni, apoi un alt caz mortal în ianuarie. Indonezia a anunţat şapte decese de la începutul anului, Cambodgia trei şi Vietnam două.

Maladia s-a soldat cu peste 350 de morţi în întreaga lume din 2003, conform Organizaţiei mondiale a sănătăţii (OMS).

Virusul H5N1 se transmite de la animal la om, însă oamenii de ştiinţă se tem de o mutaţie care ar permite contaminarea de la om la om, care ar putea declanşa o pandemie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici