Peste 20 de răniţi în urma unor ciocniri între poliţie şi manifestanţi, în Macedonia

Aproximativ 20 de poliţişti şi mai mulţi manifestanţi au fost răniţi vineri, la Skopje, în ciocniri care au avut loc între forţele de ordine şi circa 2.000 de albanezi din Macedonia care s-au revoltat după ce şase membri ai comunităţii lor au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, relatează AFP.

132 afișări
Imaginea articolului Peste 20 de răniţi în urma unor ciocniri între poliţie şi manifestanţi, în Macedonia

Peste 20 de răniţi în urma unor ciocniri între poliţie şi manifestanţi, în Macedonia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Şase manifestanţi au fost arestaţi, iar unul dintre ei, rănit, a fost transportat la spital", a declarat pentru presă Ivo Kotevski, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Mai devreme în cursul zilei, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe manifestanţii care au ieşit la proteste după ce şase albanezi din Macedonia au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru uciderea, în aprilie 2012, a cinci macedoneni, într-un "atac terorist", potrivit autorităţilor.

Incidentele au izbucnit în timp ce manifestanţii au încercat să intre în sediul Tribunalului din Skopje, care a pronunţat sentinţa contestată.

Ei au aruncat cu pietre în direcţia instituţiei şi au spart mai multe ferestre înainte de intervenţia poliţiei.

Totodată, au afişat pancarte pe care se putea citi "cerem jusiţie" sau "nu suntem terorişti".

Doi dintre cei şase acuzaţi au fost condamnaţi în contumacie, întrucât ei ispăşesc deja, în Kosovo, o pedeapsă cu închisoarea pentru deţinere ilegală de arme. Macedonia a angajat o procedură pentru a obţine extrădarea lor.

Pe 12 aprilie 2012, cadavrele a cinci macedoneni ucişi cu gloanţe au fost descoperite în apropierea unui lac din satul Smiljkovci, la nord de Skopje. Aproximativ 20 de suspecţi de origine albaneză au fost reţinuţi într-o primă fază, numeroşi dintre ei fiind membri ai unor grupări islamiste radicale.

Avocaţii apărării au anunţat că vor face apel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici