Peste 500.000 de persoane evacuate în Cuba, din cauza uraganului Paloma

Uraganul Paloma a traversat duminică dimineaţă partea de centru-est a Cubei, fiind însoţit de rafale de vânt cu o viteză de până la 160 de kilometri pe oră, şi de ploi torenţiale ce au determinat evacuarea a peste 500.000 de persoane.

43 afișări
Imaginea articolului Peste 500.000 de persoane evacuate în Cuba, din cauza uraganului Paloma

Peste 500.000 de persoane evacuate în Cuba, din cauza uraganului Paloma (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Calificat drept "uragan extrem de periculos", de categoria a 4-a, în timp ce a traversat insulele Cayman, teritoriu britanic în sudul Cubei, Paloma a fost retrogradat la categoria 1 pe scara Saffir-Simpson, la puţin timp după ce sâmbătă seara a ajuns pe coasta de sud-est a Cubei, cu rafale de vânt a căror viteză a scăzut de la 230 de kilometri pe oră la 160, potrivit Institutului de meteorologie din Cuba.

Paloma, care ar urma să părăsească statul Cuba duminică, în jurul orei locale 04.00 (11.00, ora României) prin Puerto Manati (din provincia Las Tunas, în est) în direcţia Bahamas, a provocat inundaţii importante într-o zonă de pe coasta meridională, a smuls din rădăcini mai mulţi copaci şi a doborât la pământ un turn de comunicaţii, potrivit televiziunii cubaneze.

Acesta este cel de-al treilea ciclon care se abate asupra insulei comuniste, în plină "etapă de recuperare" a infrastructurii, după pagubele provocate la sfârşitul lui august şi începutul lui septembrie de Ike şi Gustav.

Uraganul, care se deplasează cu 15 kilometri pe oră, a provocat importante pagube în insulele Cayman, a căror economie este bazată pe turism şi bănci.

"Probabil între 90 şi 95 la sută dintre clădiri de pe insulă sunt afectate. Unele distruse în totalitate", a adăugat Ernie Scott, un reprezentant al administraţiei insulei, descriind un peisaj apocaliptic cu arbori şi cabluri electrice doborâte de pământ de forţa rafalelor de vânt.

În Cuba, circulaţia maşinilor şi a pietonilor fără autorizaţie specială a fost interzisă în provinciile Camaguey, Las Tunas, Holguin, Granma, Santiago de Cuba şi Guantanamo, dar şi pe coasta meridională a Ciego de Avila, unde a fost declarată alertă maximă, potrivit Apărării civile.

Peste 500.000 de persoane au fost evacuate din zonele inundabile sau din locuinţele precare către adăposturi sau la rude, potrivit agenţiei naţionale AIN.

De asemenea, aproximativ 3.000 de turişti stăini aflaţi în insule au fost evacuaţi în locuri mai sigure.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici