Peste 500 de minori, deţinuţi de armata SUA în Irak şi Afganistan

Aproximativ 500 de minori sunt deţinuţi în prezent de armata americană în Irak, iar alţi zece în Afganistan, potrivit unui raport al administraţiei americane adresat ONU şi publicat miercuri de Asociaţia americană pentru Libertăţi Civile (ACLU).

12 afișări
Imaginea articolului Peste 500 de minori, deţinuţi de armata SUA în Irak şi Afganistan

Peste 500 de minori, deţinuţi de armata SUA în Irak şi Afganistan (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit acestui raport adresat Comisiei ONU privind drepturile copilului, "din 2002, Statele Unite au deţinut circa 2.500 de persoane cu vârste sub 18 ani în momentul capturării lor".

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jeffrey Gordon, a confirmat miercuri aceste cifre, subliniind că "Departamentul Apărăii recunoaşte nevoile specifice ale tinerilor deţinuţi".

"În aprilie 2008, forţele armate americane deţineau circa 500 de minori" în Irak, consideraţi "o ameninţare pentru securitatea" ţării, precizează raportul american. Numărul acestora se ridica la 800 în vara lui 2007.

În plus, Statele Unite deţin în prezent "circa zece minori" consideraţi "combatanţi inamici" în închisoarea din Bagram, în Afganistan, potrivit Washingtonului. Statele Unite dau asigurări că în prezent nu deţin "nici un minor la Guantanamo", închisoarea americană din Cuba.

"Din cei opt minori încarceraţi la Guantanamo, doar doi se mai află acolo, astăzi cu vârste de 21 şi 23 de ani, şi care trebuie judecaţi de o comisie militară", subliniază raportul.

Unul dintre cei doi este canadianul Omar Khadr (21 de ani), care avea 15 ani în momentul arestării sale, în Afganistan. Potrivit SUA, "durata medie a deţinerii minorilor este mai mică de 12 luni".

"Deşi vârsta nu este un factor determinant în decizia de a deţine sau nu o persoană potrivit regulilor unui conflict armat, încercăm să răspundem nevoilor specifice ale minorilor în timpul detenţiei", a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

"Minorii reţinuţi de SUA au fost capturaţi în timp ce aceştia erau implicaţi în activităţi împotriva coaliţiei (...)", a adăugat Gordon.

"Am pus la punct procedurile pentru evaluarea stării de sănătate a deţinuţilor, determinarea vârstelor lor şi asigurarea unei infrastructuri carcerale şi a unui tratament adaptat vârstei lor", a precizat el.

"Este şocant să aflăm că SUA menţin în detenţie sute de minori în Irak şi Afganistan şi că nu există nici o politică privind protejarea drepturilor acestora (...)", se arată în comunicatul lui Jamil Dakwar, director al programului pentru drepturilor omului din cadrul ACLU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici