Peste 800.000 de haitieni locuiesc în continuare în tabere, la un an de la cutremur

Peste 800.000 de persoane trăiesc în continuare în tabere în Haiti, la aproximativ un an de la cutremurul care a devastat o parte din ţară la 12 ianuarie 2010, a anunţat duminică Organizaţia Internaţională pentru Migrare (OIM).

20 afișări
Imaginea articolului Peste 800.000 de haitieni locuiesc în continuare în tabere, la un an de la cutremur

Peste 800.000 de haitieni locuiesc în continuare în tabere, la un an de la cutremur (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În prezent sunt 810.000 de persoane care trăiesc în 1.150 de tabere la Port-au-Prince şi în provincie", potrivit organizaţiei.

Aproximativ 1,5 milioane de persoane şi-au pierdut locuinţele din cauza cutremurului, iar în septembrie erau 1,35 de milioane de refugiaţi în tabere, a precizat OIM.

În cursul ultimelor luni, refugiaţii au început să părăsească în masă taberele şi aceasta "din mai multe motive", a declarat Luca Dall'Oglio, responsabilul OIM în Haiti.

Intemperiile, o epidemie de holeră, expulzările sau termerile de a fi expulzaţi din taberele lor au contribuit la această scădere, dar familiile au reuşit să îşi găsească refugii ceva mai bune.

Ajutorul internaţional pentru reconstrucţia caselor a fost folosit în beneficiul a 200.000 de persoane afectate de seism, a dezvăluit Luca Dall'Oglio.

OIM a constatat o "tendinţă în scădere de aproximativ 100.000 de persoane pe lună în tabere, mai ales în regiunile din sud". De altfel, numărul taberelor unde s-au refugiat 1.000 de familii a scăzut, de asemenea, de la 39 la 26, a adăugat organizaţia într-un comunicat, precizând că şi mărimea familiilor a înregistrat o scădere.

Cutremurul cu magnitudinea 7, care a afectat la 12 ianuarie Port-au-Prince şi regiunea acestuia, a provocat moartea a aproximativ 250.000 de persoane şi circa 1,9 milioane de sinistraţi, respectiv 15 la sută din populaţia totală.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici