Peste 82 de morţi în urma prăbuşirii unei şcoli, în Haiti

Cel puţin 82 de persoane, majoritatea copii, au murit vineri în urma prăbuşirii unei şcoli unde învaţă 700 de elevi în Petion-ville, suburbia capitalei haitiene Port-au-Prince, accident soldat şi cu rănirea altor 107 persoane, potrivit unui bilanţ comunicat sâmbătă de preşedintele haitian Rene Preval şi de protecţia civilă.

8 afișări
Imaginea articolului Peste 82 de morţi în urma prăbuşirii unei şcoli, în Haiti

Peste 82 de morţi în urma prăbuşirii unei şcoli, în Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipele de salvare au continuat intervenţiile şi în timpul nopţii, pentru a găsi supravieţutori.

"Până în momentul de faţă sunt 50 de morţi şi în jur de 85 de răniţi", declarase anterior Nadia Lochard, de la Biroul de Protecţia civilă haitiană. "Dar sunt încă numeroşi copii prinşi sub dărâmături. Sunt semne că sunt încă supravieţuitori şi organizăm operaţiuni de salvare", a adăugat ea.

Plânsete şi ţipete puteau fi auzite de sub dărâmături vineri seara, în timp ce părinţii aşteptau veşti despre copiii lor.

Primul etaj al clădirii cu trei nivele s-a prăbuşit vineri, în jurul orei locale 10.00 (17.00 ora României) şi a "antrenat şi restul imobilului, în timp ce elevii se aflau în clase", a declarat o femeie vizibil afectată.

Cadavrele primelor victime au fost plasate într-o anexă a şcolii şi au fost acoperite. Unii dintre ei aveau picioarele rupte, a constatat un jurnalist AFP.

Preşedintele haitian, Rene Preval, şeful Guvernului, Michele Pierre-Louis, şi ministrul Sănătăţii au mers la faţa locului pentru a constata pagubele.

Clădirea "Promisiunea", administrată de un pastor, găzduia copii cu vârste curpinse între 3 şi 20 de ani, în majoritate provenind de la periferii. Construită între casele din cartier, clădirea a fost ridicată pe două etaje, în timp ce un al treilea era în construcţie.

"Această construcţie nu respecta normele. Vom cere Ministerului Educaţiei să efectueze o inspecţie în toate şcolile construite în aceste condiţii", a anunţat de la faţa locului senatorul Yvon Bissereth, reprezentant al Comisiei pentru Educaţie din Parlament.

La câteva ore după accident, zeci de copii grav răniţi au fost evacuaţi şi transportaţi cu ambulanţa la spitalele şi centrele de sănătate din apropiere.

La operaţiunile de salvare au participat şi membri ai echipelor Crucii Roşii, misiunii ONU şi ai organizaţiei neguvernamentale Medici fără frontiere , precum şi ai poliţiei haitiene.

Ministrul francez de Externe, Bernard Kouchner, şi-a exprimat "profunda emoţie" în urma acestei drame, adăugând că "la cererea autorităţilor haitiene, Franţa pregăteşte trimiterea cât mai curând posibil a unei echipe a Securităţii civile pentru a ajuta autorităţile haitiene".

Agenţia americană USAID a decis la rândul său trimiterea a 38 de echipe de salvare şi voluntari, precum şi 14 tone de echipament de salvare, care urmau să ajungă în Haiti sâmbătă dimineaţă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici