Peste trei milioane de moldoveni, chemaţi la vot să îşi aleagă preşedintele, în primul scrutin prezidenţial cu sufragiu universal. Favorit este Igor Dodon

Peste trei milioane de alegători sunt chemaţi la urne duminică în Republica Moldova, în primul scrutin prezidenţial cu sufragiu universal, favorit fiind, potrivit sondajelor de opinie, politicianul prorus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga).

2621 afișări
Imaginea articolului Peste trei milioane de moldoveni, chemaţi la vot să îşi aleagă preşedintele, în primul scrutin prezidenţial cu sufragiu universal. Favorit este Igor Dodon

Peste trei milioane de moldoveni, chemaţi la vot să îşi aleagă preşedintele, în primul scrutin prezidenţial cu sufragiu universal. Favorit este Igor Dodon (Imagine: Daniel Mihailescu/ Arhiva Mediafax Foto)

Nouă candidaţi au rămas în cursă după controversata retragere a lui Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (PDM, centru-stânga): Igor Dodon (Partidul Socialiştilor, stânga, prorus -PSRM), Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate, centru-dreapta, proeuropean -PAS), Iurie Leancă (Partidul Popular European, PPEM), Dumitru Ciubaşenko (Partidul Nostru, PN), Silvia Radu (candidat independent), Maia Laguta (independent), Ana Guţu (Partidul Dreapta), Valeriu Ghileţchi (independent) şi Mihai Ghimpu (Partidul Liberal, PL).

Marian Lupu a argumentat că se retrage pentru a avantaja candidatul de centru-dreapta, dar decizia sa a fost criticată, fiind considerată o modalitate de avantajare a forţelor politice proruse.

Conform sondajelor de opinie, politicianul prorus Igor Dodon este favorit, cu 40,5%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 13%.

În situaţia în care niciunul dintre candidaţii la preşedinţie nu va obţine 50%+1 din voturi, va trebui organizat un al doilea tur de scrutin, pe 13 noiembrie. În cadrul celui de-al doilea tur electoral vor putea participa doar primii doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi în primul tur.

Potrivit sondajelor de opinie, în turul doi, Igor Dodon ar obţine majoritatea necesară pentru a fi preşedinte.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici