Petiţia prin care 1,1 milioane de persoane cer Braziliei să-i acorde azil lui Snowden a fost depusă

Site-ul de petiţii Avaaz a depus în mod simbolic, joi, 1,1 milioane de semnături provenind din întreaga lume la sediul Ministerului de Externe, la Brasilia, cerând ca Brazilia să îi acorde azil informaticianului american Edward Snowden.

284 afișări
Imaginea articolului Petiţia prin care 1,1 milioane de persoane cer Braziliei să-i acorde azil lui Snowden a fost depusă

Petiţia prin care 1,1 milioane de persoane cer Braziliei să-i acorde azil lui Snowden a fost depusă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul Braziliei a spus că are nevoie de o solicitare oficială din partea lui Snowden pentru a-i acorda azilul. Astăzi (joi), peste un milion de persoane au făcut ceea ce Snowden nu poate să facă, şi anume au prezentat această solicitare în numele său", a declarat joi Ricken Patel, directorul Avaaz, citat într-un comunicat.

Snowden este informaticianul aflat la originea dezvăluirilor unor programe secrete de supraveghere ale Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

La Brasilia, trei membri Avaaz, purtând capete uriaşe reprezentându-i pe preşedinţii american Barack Obama şi brazilian Dilma Rousseff, dar şi pe Snowden, au sosit în faţa Ministerului de Externe însoţiţi de tineri care păreau că poartă lăzi cu liste de semnatari.

"Înmânăm această petiţie Ministerului de Externe", a declarat pentru AFP Michael Freitas Mohallem, directorul campaniei Avaaz.

Într-o scrisoare deschisă adresată barzilienilor, publicată în decembrie, Edward Snowden, care beneficiază de un azil temporar în Rusia până în august, a catalogat Brazilia, o ţară cu o puternică tradiţie în domeniul azilului, drept "una dintre democraţiile cele mai interesante şi vii din lume".

Rousseff a denunţat, atât în ţară, cât şi la ONU, spionajul american care, potrivit dezvăluirilor presei informate de către Snowden, a atins comunicaţiile preşedintei, companiei publice petroliere Petrobras şi unor cetăţeni brazilieni.

Şefa statului a refuzat să se pronunţe asupra unei eventuale acordări a azilului lui Edward Snowden, atât timp cât Brazilia nu a primit cererea.

Campania vizând găzduirea fostului consultant NSA a fost lansată de către brazilianul David Miranda. El este partenerul jurnalistului american Glenn Greenwald, instalat în Brazilia, care a divulgat un anumit număr de documente deţinute de către Edward Snowden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici