Petro Poroşenko, favorabil organizării unor referendumuri pe tema autonomiei în estul Ucrainei

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat că nu se opune organizării unor referendumuri pe tema autonomiei în regiunile estice afectate de conflictul separatist, însă insurgenţii proruşi consideră că gestul liderului prooccidental de la Kiev nu are nicio valoare.

799 afișări
Imaginea articolului Petro Poroşenko, favorabil organizării unor referendumuri pe tema autonomiei în estul Ucrainei

Petro Poroşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conflictul separatist din regiunile Doneţk şi Lugansk, izbucnit în martie 2014, s-a soldat până acum cu peste 6.000 de morţi. Rebelii proruşi au solicitat de la început organizarea unor referendumuri proautonomie, dar revendicările fuseseră respinse de Administraţia prooccidentală de la Kiev.

Petro Poroşenko s-a întâlnit, luni, cu membrii comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, explicând că, dacă această structură va permite organizarea referendumurilor, el nu va avea obiecţii.

"Sunt pregătit să lansez un referndum privind atribuţiile de guvernare la nivel regional dacă membrii comisiei vor considera necesară această consultare", a spus Poroşenko, potrivit New York Daily News.

Însă insurgenţii proruşi consideră că gestul preşedintelui nu are nicio valoare, explicând că nu mai vor autonomie, ci independenţă.

Confruntările armate s-au diminuat în estul Ucrainei ca efect al armistiţiului intrat în vigoare pe 15 februarie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici