Phenianul ridică restricţiile privind deplasările în Coreea de Sud

Coreea de Nord a ridicat marţi restricţiile pentru deplasările transfrontaliere în şi dinspre sud, care au ca destinaţie complexul industrial Kaesong, într-un nou gest de apropiere, după mai multe luni de tensiuni puternice.

25 afișări
Imaginea articolului Phenianul ridică restricţiile privind deplasările în Coreea de Sud

Phenianul ridică restricţiile privind deplasările în Coreea de Sud (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După nouă luni în care au fost puternic reduse, deplasările cu destinaţia Kaesong au fost reluate, în limita a 12 convoaie cotidiene către nord şi 11 către sud, a precizat Ministerul sud-coreean al Unificării.

În decembrie 2008, în semn de protest faţă de intransigenţa Seulului, Phenianul a limitat puternic deplasările către Kaesong şi a expulzat sute de sud-coreeni care lucrau acolo.

"Intrările sud-coreenilor către nord se reiau", a declarat Lee Jong-joo, purtător de cuvânt al ministerului.

Acest complex finanţat de Seul foloseşte peste 39.000 de nord-coreeni care lucrează pentru 98 de societăţi din sud. Complexul generează câteva zeci de milioane de dolari în fiecare an, sub formă de bunuri manufacturate (îmbrăcăminte, încălţăminte, genţi, ustensile de bucătărie, etc.)

Relaţiile dintre cele două Corei, aflate oficial încă în stare de război, după sângerosul conflict din perioada 1950-1953, s-au destins recent.

Vineri, cele două Corei au decis să autorizeze din nou vizitele, în cazul familiile separate, iar sâmbătă, Phenianul a eliberat patru pescari sud-coreeni, a căror ambarcaţiune a fost reţinută, la sfârşitul lunii iulie, pentru că a pătruns "ilegal" în apele sale teritoriale.

La sfârşitul săptămânii trecute, emisari nord-coreeni au remis preşedintelui sud-coreean Lee Myung-bak un mesaj verbal al liderului Kim Jong-il, cu ocazia unei întrevederi excepţionale la Seul.

Coreea de Nord încearcă de asemenea să detensioneze relaţiile cu Statele Unite şi pledează în favoarea unor discuţii bilaterale cu Washingtonul, după luni de tensiune, în cursul cărora a efectuat un test nuclear şi tiruri de rachete şi a închis uşa negocierilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici