Pieţele din Brazilia vor cunoaşte o nouă volatilitate după protestele susţinătorilor lui Bolsonaro

Activele braziliene ar putea fi afectate de o nouă volatilitate luni, după ce susţinătorii fostului preşedinte Jair Bolsonaro au luat cu asalt clădiri guvernamentale cheie din Capitală, ca un ecou al insurecţiei din 6 ianuarie 2021 din Statele Unite, au declarat analiştii citaţi de Reuters.

188 afișări
Imaginea articolului Pieţele din Brazilia vor cunoaşte o nouă volatilitate după protestele susţinătorilor lui Bolsonaro

Pieţele din Brazilia vor cunoaşte o nouă volatilitate după protestele susţinătorilor lui Bolsonaro

Imaginile invaziei coordonate de duminică după-amiază, care a copleşit forţele de ordine şi a lăsat clădirea Curţii Supreme şi alte locaţii cu pagube însemnate, au şocat privitorii, inclusiv pe cei din industria financiară.

Ricardo Lacerda, fondatorul şi directorul general al băncii braziliene de investiţii BR Partners, a declarat că se aşteaptă ca pieţele să reacţioneze cu volatilitate pe termen scurt, în special luni, având în vedere riscul instituţional mai mare. „Sfârşitul polarizării pare să fie departe şi ar putea epuiza energia noului guvern”, a spus Lacerda.

Moneda reală a Braziliei şi indicele bursier de referinţă Bovespa, care a avut performanţe superioare altor pieţe emergente din America Latină în cea mai mare parte a anului 2022, au fost deja afectate de turbulenţe în primele zile după învestirea preşedintelui Luis Inacio Lula da Silva, din cauza îngrijorărilor legate de creşterea cheltuielilor guvernamentale.

Dar realul şi Bovespa au avut o evoluţie mai bună vineri, după ce Lula a declarat că ţara ar putea creşte, menţinând în acelaşi timp sub control finanţele guvernamentale.

Cu toate acestea, unii analişti au declarat că orice reacţie negativă a pieţei ar putea fi de scurtă durată. „Având în vedere că situaţia pare să fie sub control la Brasilia, m-aş aştepta ca orice impact asupra clasei de active să fie de scurtă durată”, a declarat Alejo Czerwonko, CIO pentru pieţele emergente din America la UBS Global Wealth Management.

Carlos Eduardo Furlanetti, profesor la FIA Business School, se aşteaptă ca o reacţie puternică din partea instituţiilor, inclusiv a Congresului şi a Curţii Supreme, care îl susţin pe preşedinte, să ajute chiar guvernul Lula din punct de vedere politic pe termen mediu.

Bruno Komura, analist la administratorul de active Ouro Preto, se aşteaptă la o reacţie iniţială proastă pe pieţe, cu o creştere a ratelor dobânzilor şi o scădere a monedei şi a bursei de valori. Dar Komura se aşteaptă ca pieţele să îşi revină până la sfârşitul săptămânii, având în vedere o reacţie instituţională puternică împotriva revoltelor.

Carla Argenta, economist-şef la CM Capital, subliniază că revoltaţii brazilieni au fost ajutaţi de o aplicare indulgentă a legii în Brasilia, lucru care nu s-a întâmplat în Capitoliul SUA şi care se adaugă la percepţia de risc politic în ţară. Dar acest lucru ar putea fi inversat dacă instituţiile dau dovadă de unitate împotriva invadatorilor din Brasilia, a adăugat ea.

Enrico Cozzolino, partener la managerul de active Levante Investimentos, a declarat că actele au arătat o divizare accentuată în cadrul societăţii. „Am văzut lipsa de consens de la punerea sub acuzare a fostului preşedinte Dilma Rousseff”.

În timp ce o mare parte din industria bancară braziliană a avut tendinţa de a-l susţine pe Bolsonaro, având în vedere acreditările sale în materie de piaţă liberă în comparaţie cu Partidul Muncitorilor al lui Lula, principala asociaţie industrială a sectorului a condamnat în mod ferm violenţele de duminică. Isaac Sidney, şeful grupului industriei bancare Febraban, a făcut apel la o „reacţie fermă” împotriva acestor acţiuni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici